Sonos onthult smart speakers Era 300 en 100

Sonos Era 300

Sonos heeft twee nieuwe smart speakers onthuld: de Sonos Era 300 en Era 100. Volgens het bedrijf zijn de speakers afgesteld door ‘prijswinnende artiesten en technici’. Ook moeten de twee apparaten nieuwe verbindingsmogelijkheden en verbeterde Trueplay-technologie bieden.

De Era 100 is de opvolger van de Sonos One en iets groter dan zijn voorganger. Het apparaat is voorzien van twee gerichte tweeters, die voor een rijk stereogeluid moeten zorgen. Daarnaast heeft de Era 100 een grotere midwoofer.

De speaker is logischerwijs te verbinden met andere apparatuur van Sonos. Zo is het mogelijk om twee Era 100-speakers toe te voegen als achterspeakers bij de soundbar voor een surround sound-systeem. Een andere optie is om er twee de combineren voor een stereogeluid dat volgens de maker ‘kamervullend’ is.

Sonos Era 100

De Sonos Era 100. Foto: Sonos.

Sonos Era 300

Sonos introduceert daarnaast dus de Era 300. De speaker krijgt zes drivers mee, die het geluid naar links, rechts, voren en omhoog sturen. Op die manier moeten “luisteraars in het centrum van hun muziek en films in Dolby Atmos” geplaatst worden, stelt Sonos. Het apparaat heeft een zandlopervormig ontwerp, dat de verspreidingen richting van het geluid moet verbeteren.

Verder is dit de eerste speaker van het bedrijf die meerkanaals surround sound produceert als hij als home cinema-achterspeaker gebruikt wordt. Je krijgt daarbij de mogelijkheid om twee speakers te combineren met de Arc of Beam Gen 2.

Sonos Era 300

De Sonos Era 300. Foto: Sonos

Trueplay en duurzaamheid

Sonos stelt in de aankondiging verder dat beide apparaten duurzaam ontworpen en gemaakt zijn.“Ons streven naar duurzaamheid is vanaf het begin verankerd in ons designproces. En de Era-familie vertegenwoordigt een belangrijke stap voorwaarts in ons streven producten te maken die langer meegaan dan verwacht, efficiënter presteren en veiligere en circulaire materialen gebruiken”, aldus design director van product sustainability Kitty Suidman.

Beide apparaten zijn gemaakt met post consumer recycled-kunststof en verpakt in 100% duurzaam papier. Volgens het bedrijf is ook gezorgd voor een lager energieverbruik: in standby-stand verbruiken ze minder dan 2 watt energie. Ook is er een nieuwe, geavanceerde slaapfunctie.

De apparaten krijgen daarnaast een nieuwe gebruikersinterface met een nieuwe capacitieve volumeregelaar voor bediening met je stem, de Sonos-app, Apple AirPlay 2 en Bluetooth. Audio kan gestreamd worden via wifi en bleutooth, maar het is ook mogelijk om apparaten als een platenspeler rechtstreeks aan te sluiten met een aux-kabel en de lijningangsadapter.

Tot slot wordt Trueplay voor meer luisteraars beschikbaar. Trueplay belooft met één tik in de app het geluid te optimaliseren voor de unieke akoestiek van een ruimte.

Binnenkort beschikbaar

De Era 100 en Era 300 zijn al snel beschikbaar. Op 28 maart verschijnen beide apparaten wereldwijd. De era 300 gaat 499 euro kosten. De Era 100 krijgt een adviesprijs van 279 euro mee.

Beeld: Sonos