Nederlands Instituut richt zich op de ontwikkeling van een quantumcomputer

Het Nederlandse Instituut QuTech heeft vandaag bekend gemaakt dat het samen met het Deense Niels Bohr Instituut gaat werken aan de ontwikkeling van een quantumcomputer. De instituten ondertekenden vandaag in Kopenhagen, onder toeziend oog van de Nederlandse koning en koningin, een samenwerkingsovereenkomst.

Beide instituten staan internationaal bekend om hun kennis en kunde omtrent quantumtechnologie en zullen zich nu gezamenlijk bezig gaan houden met de ontwikkeling van de eerste quantumcomputer. De instituten hopen een quantumcomputer te ontwikkelen die in staat is om computerproblemen op te lossen waartoe de huidige supercomputers nog niet in staat zijn. Daarnaast zou de computer voor een waterdichte encryptie moeten zorgen, zodat gegevens beter beschermd zullen zijn.

Prof. Leo Kouwenhoven van QuTech zegt het volgende over de samenwerking:

We hebben de ambitie om samen de spil te zijn in een internationaal netwerk voor de ontwikkeling van een quantumcomputer. Daarbij werken we al samen met grote partijen, zoals Microsoft, maar dat netwerk willen we nog fors uitbreiden.

Volgens Kouwenhoven zullen de komende jaren bepalend zijn voor de ontwikkeling van de quantumcomputer, omdat dan bekend zal worden waar het zwaartepunt zal komen te liggen. Door nauw samen te werken hoopt Kouwenhoven dat Europa een sleutelrol kan gaan spelen in de ontwikkeling van de eerste quantumcomputers.