Neelie Kroes wordt adviseur bij Uber

Voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes gaat aan de slag voor Uber. Ze leidt een nieuw adviesraad die de taxidienst heeft opgericht, waarin ook nog zeven adviseurs zitten. Kroes zal vanuit die functie de taxidienst onder meer adviseren over zaken als regelgeving en mededinging.

Kroes heeft een uitgebreide carrière in de Nederlandse politiek, onder meer als staatssecretaris en minister van Verkeer en Waterstaat in de jaren ’80. Tussen 2004 en 2014 was ze Eurocommissaris, eerst van Mededinging en later van Digitale Agenda. Op dit moment is ze onder meer ambassadeur van Startup Delta, waarmee ze Nederland op de kaart probeert te zetten als startupland.

Uber kan de kennis, maar vooral ook het aanzien en netwerk, van Kroes goed gebruiken in Europa. De dienst ligt immers al jaren overhoop met overheden, omdat het op creatieve manier de strijd aangaat met de bestaande taxi-industrie die in veel landen sterk gereguleerd is. Kroes heeft zich in het openbaar altijd positief uitgelaten over Uber, zeker in de tijd dat de taxidienst in Brussel werd verboden door de rechter.

Amerikaanse minister van Transport

Kroes krijgt in ruil voor haar functie aandelen in het bedrijf. Ze is niet de enige grote naam in de adviesraad. Uber heeft ook Ray LaHood, de voormalige Amerikaanse minister van Transport en Roberto Daniño, oud-premier van Peru, binnen weten te halen.

Voor Kroes is de klus voor Uber niet de enige adviseursrol die ze op dit moment heeft. Sinds een jaar is ze adviseur bij Bank of America Merrill Lynch en bij Salesforce zit ze als toezichthouder in de directie.