Nest wil met Weave het hart van je slimme huis worden

Nest heeft vandaag bekend gemaakt dat ze hun slimme thermostaat het hart willen maken van de smart home. Onder de naam Nest Weave wil het Amerikaanse bedrijf samen gaan werken met allerlei andere slimme producten waaronder die van: Philips Hue, iHome, Somfy, WeMo en LIFX. In 2016 verschijnen de eerste apparaten die ook vanuit de Nest-app te bedienen zullen zijn.

Nest gaat hiermee de concurrentie aan met Apple HomeKit en Samsung SmartThings, beide platformen die strijden om de controle over de smart home. De Nest Weave gaat er niet alleen voor zorgen dat je via de Nest-app diverse apparaten aan kunt sturen, maar ook dat de slimme devices onderling kunnen communiceren.

Google zet met deze nieuwe functie voor de Nest vooral in op snelheid, als je op een (virtuele) knop drukt reageert bijvoorbeeld een Philips Hue-lamp binnen 100 milliseconden. Dit komt onder andere doordat ieder verbonden apparaat niet alleen wifi gebruikt, maar het ook opnieuw uitzendt. Ook maakt Nest Weave gebruik van een zogenaamd mesh-netwerk, waarbij ieder apparaat met elkaar in verbinding staat en daardoor blijft werken als bijvoorbeeld het wifinetwerk uitvalt of er een apparaat uit het netwerk wordt gehaald.

Voorheen heette Nest Weave het ‘Works with Nest’-programma, maar nu kunnen ontwikkelaars de code van de Nest-apparaten ook zelf implementeren in hun producten. Slotenmaker Yale is het eerste product dat werkt op Nest Weave, maar het slimme slot is enkel verkrijgbaar in de Verenigde Staten.