Netflix-account delen kost straks geld, maar dat lijkt mensen niet tegen te houden

netflix

Zit jij ook Netflix te kijken op het account van een ander? Of deel je je eigen account met vrienden of bijvoorbeeld je ouders? Slecht nieuws, want vanaf begin 2023 gaat dat extra geld kosten. Toch worden er nog weinig nieuwe accounts aangemaakt, blijkt uit onderzoek van Panel Inzicht en Pricewise onder 1.000 Nederlanders.

Volgens het onderzoek kijkt 42% van de respondenten nu Netflix op een account dat niet van hen is. Bij ruim vier op de tien van deze groep behoort het account niet eens tot iemand in het eigen huishouden. Dat account is bijvoorbeeld van vrienden of andere familieleden buitenshuis. En 51% betaalt nu niet mee aan het maandelijkse abonnement.

Volgend jaar gaat dit dus echter duurder worden. RTL Nieuws meldde eerder dit jaar dat abonnees straks een paar euro’s per maand extra moeten gaan betalen als anderen hun login gebruiken om buiten hun huishouden te streamen. Met andere woorden: huisgenoten mogen nog gratis meekijken op jouw account, maar je vrienden en familie elders niet. Hoeveel je precies bij moet gaan betalen, is nog onbekend. Maar tijdens een eerdere proef in Latijns-Amerikaanse landen kostte het 3 dollar extra per maand.

Blijven we accounts delen?

De nieuwe regel komt natuurlijk op een vervelend moment: door de inflatie is alles duurder geworden en moeten diverse mensen bezuinigen. Streamingdiensten zijn voor 53% van de Nederlanders een van de eerste dingen die ze moeten laten gaan om geld te besparen. Je account delen met anderen is dan dus helemaal minder aantrekkelijk.

Toch valt op dat slechts 15% van de groep mensen die nu op een account buiten het eigen huishouden meekijkt van plan is om een eigen abonnement af te gaan sluiten. 34% wil geen eigen account afsluiten en 51% weet nog niet wat ze gaan doen.

“Het is ook zeker mogelijk dat Netflix-abonnees verliest als zij hun account niet meer kunnen delen voor een bijdrage. Niet iedereen woont in een huishouden waarin een account te delen valt. Daarnaast heb je niet alle diensten nodig, soms wil je maar één serie zien. Dan wil je niet de volle prijs voor een abonnement betalen”, aldus Hans de Kok, directeur van Pricewise.

Beeld: Shutterstock