Onderzoek: Verwarming staat bij de helft van de Nederlanders uit

Verwarming uit

De winter lijkt nu echt aangebroken te zijn: het is al kouder buiten en het wordt de komende dagen alleen maar kouder, aldus de weersvoorspellingen. Toch staat bij veel mensen de verwarming nog uit, om zo kosten te besparen. Dat meldt onderzoekbureau Ipsos, schrijft het AD.

Al sinds september zou ongeveer 70 procent van alle Nederlanders de verwarming lager hebben gezet, aldus Ipsos. Toen was het echter nog best lekker weer buiten en hoefde de verwarming ook nog helemaal niet aan. Maar ook nu zet bijna de helft van de Nederlanders de verwarming nog niet aan, aldus het onderzoek.

Zorgen ondanks prijsplafond

Dat geldt zeker voor Nederlanders met een laag- of middeninkomen, ondanks het prijsplafond dat volgend jaar ingaat. Vanaf dat moment betaal je een lager tarief voor elektriciteit en gas, tot een bepaalde verbruikshoeveelheid.

Maar volgens Ipsos neemt dat de zorgen niet direct bij iedereen weg. Slechts een kwart van de Nederlanders zegt in het onderzoek nu minder zorgen te hebben door de invoering van het prijsplafond. En vier op de tien blijft zich zorgen maken over een hoge energierekening.

Overigens zitten al deze mensen niet per se in de kou. Hoewel de verwarming niet aan staat, kan het volgens Ipsos zomaar zo zijn dat mensen een houtkachel of elektrische verwarming aanzetten, om zo de boel toch wat op te warmen.

Foto: Shutterstock.com