Netflix en Amazon moeten van Europese Unie meer Europese content maken

netflix

Amazon, Netflix en andere streamingdiensten binnen de Europese Unie moeten meer lokale content maken. Dat zegt Roberto Viola, het hoofd van de afdeling binnen de Europese Unie die regels maakt voor communicatienetwerken, technologie en content, tegenover Variety. De bedoeling is dat de regels in december goedgekeurd worden.

“We moeten nog een laatste stemming doen, maar dat is slechts een formaliteit”, aldus Viola.

30 procent

De nieuwe regels stellen dat minstens 30 procent van alle content op de diensten in Europa Europees moeten zijn. Dat betekent dat ze hier geproduceerd zijn. De content moet door de diensten gefinancierd worden of gekocht worden. Ook moeten de Europese producten duidelijk en prominent zichtbaar zijn op streamers.

Als de regels inderdaad goedgekeurd worden in december, dan hebben de 28 lidstaten 20 maanden om de nieuwe regels te implementeren in hun eigen wetgeving. Ook mogen landen het quotum verhogen van bijvoorbeeld 30 naar 40 procent.

Ook mogen landen ervoor kiezen om gebruikers een beetje extra te laten betalen, om de lokale content te financieren. Dit gebeurt al in Duitsland.

Netflix

In het geval van Netflix is het quotum van 30 procent al bijna behaald, stelt Viola. Maar met de nieuwe regels moeten alle streamingdiensten geforceerd worden om meer te investeren in Europa. Hoeveel van de content er nu al Europees is bij de diverse diensten, wordt in oktober door de Europese Unie bekendgemaakt.

Ook worden er nog nieuwe regels opgesteld voor bijvoorbeeld YouTube, om meer geld te betalen voor auteursrechten aan film- en tv-makers.