Netflix geeft eigen series als Stranger Things een upgrade met ruimtelijke audio

ruimtelijke audio

Voor alle Netflix-liefhebbers is er goed nieuws. Want sinds deze week geeft Netflix eigen series – zoals het vierde seizoen van het geliefde Stranger Things – een upgrade. Hier voegt het bedrijf namelijk ruimtelijke audio aan toe, wat ervoor zorgt dat het geluid volledig om je heen klinkt. Dat geeft het kijken van deze, en andere series een nog betere ervaring.

Ruimtelijke audio

Als je de series via een koptelefoon bekijkt, is de kans groot dat je deze ruimtelijke ervaring eigenlijk al hebt. Maar via de speakers lukt dat vrijwel alleen wanneer je gebruik maakt van een speciale surround sound-speaker. Netflix gebruikt een technologie van Sennheiser die het mogelijk maakt om het geluid zo aan te passen, dat het volledig om je heen klinkt. Zónder nieuwe speakers of koptelefoon, dus.

Als je normaal gebruik maakt van je speakers om series en films via Netflix te bekijken, dan zul je vanaf nu automatisch de nieuwe Ambea-audio horen in een aantal series. Het gaat om The WitcherRed Notice en – zoals al genoemd – het vierde seizoen van Stranger Things.

Immensere ervaring

Je vraagt je misschien af in hoeverre je echt verschil zult merken, maar volgens Sennheiser combineert Ambeo de bestaande audio met surround sound en Dolby Atmos-geluid. Hiermee kan een ‘meer immersieve’ ervaring worden gecreëerd volgens Netflix. De oorspronkelijke makers van de series behouden overigens gewoon de controle over het geluid, aldus Sennheiser.

Het is niet gek dat Netflix langzaam de stap maakt richting ruimtelijke audio. De afgelopen jaren begint dit namelijk een heuse trend te worden. Veel headphones en oordopjes zoals de AirPods bieden al ondersteuning voor dit soort 3D-ervaringen. Maar in de meeste gevallen heb je zonder oordopjes of headphones wel een speciale speaker nodig om deze audio-ervaring te ondervinden. Tijd om het uit te proberen op Netflix, dus!

Beeld: Netflix