Wordt Tikkie verleden tijd door deze nieuwe manier van geld overmaken?

geld overmaken

Zie je het al voor je? Iemand krijgt nog geld van je en het enige wat jij daar in de toekomst voor hoeft te doen, is je telefoon op de persoon richten, om vervolgens geld over te maken. Het klinkt misschien als iets dat we pas ver in de toekomst eens mee zullen maken, maar de toekomst lijkt dichterbij dan je denkt. Volgens ING is deze vorm van geld overmaken over een paar jaar namelijk al mogelijk.

De technologie zou er zelfs al voor klaar staan.

Geld overmaken wordt nog makkelijker

ING is samen met het Eindhovense chipconcern NXP bezig met het realiseren hiervan. Op dit moment is het al vrij makkelijk om geld naar iemand over te maken. Met een betaalverzoek of Tikkie is dat natuurlijk zo gebeurd. Maar voor een betaalverzoek heb je nu nog wel een telefoonnummer of emailadres nodig. In de toekomst dus niet meer. Het enige wat je doet is je telefoon op iemand richten om geld over te maken.

Het gaat zelfs een stapje verder: je zou in de bank-app ook kunnen zien wie er allemaal in de buurt is én op welke afstand ze van je staan. Je selecteert naar wie je geld over wil maken en de ontvanger krijgt vervolgens een bevestigingsverzoek. Als hij of zij dit accepteert, is de betaling geregeld. Zal dit in de toekomst dan ook dé manier worden om iemand mee uit te vragen? Het enige wat je dan hoeft te doen is je telefoonnummer in de beschrijving van de betaling te zetten.

Autosleutels

De NXP-bestuurder Steve Owen is enthousiast over dit idee. Hij vertelt dat de gebruikte ultra-wideband (UWB) technologie van NXP eigenlijk voor gebruik in autosleutels bedoeld was. Maar nu de bijbehorende chip ook voor betalingen gebruikt kan worden, lijkt het erop dat deuren geopend voor hen geopend worden.

Overigens zal het wel nog even duren voordat deze technologie daadwerkelijk mogelijk is. Op dit moment hebben Apple-gebruikers pech: voor iPhones zal deze technologie lastiger worden omdat Apple dan eerst toestemming zou moeten geven voor het gebruik van eigen technologie. Het bestaat op dit moment wel al voor de nieuwste Samsung telefoons. Nog even afwachten dus…

Beeld: Shutterstock