Netflix komt met interactieve kinderserie waarin je zelf de afloop bepaalt

Een choose-your-own-adventure-boek, maar dan in videovorm. Zo laat de nieuwe Netflix-serie ‘De Gelezen Kat, Gevangen in een verhaal’ zich het beste omschrijven. Het is een kinderserie voor kinderen op de basisschool, waarbij je gaandeweg kunt kiezen hoe het verhaal verder gaat.

In totaal bevat de 13 opties voor de verhaallijnen en zijn er ook daadwerkelijk twee verschillende eindes waar je bij uit kunt komen. Netflix denkt dat het voor kinderen heel natuurlijk gaat voelen om zelf de controle over een serie te krijgen, aangezien ze nu ook al spelletjes spelen op een smartphone of tablet, waarmee ze controle krijgen over wat er gebeurt. Het bedrijf heeft ook al het nodige onderzoek gedaan naar het gebruik.

Technisch is de serie een uitdaging voor Netflix. Niet zozeer om de verschillende opties te bedenken en te maken, maar wel om te zorgen dat het op ieder apparaat werkt. Op dit moment zit het ingebouwd in de Netflix-apps op smart TV’s en gameconsoles en in de iOS-app. Android, Apple TV en de web-app van Netflix worden echter nog niet ondersteund. Die volgen later.

Meer series

De mogelijkheid om keuzes te maken bij het kijken van een serie is niet enkel voor ‘De Gelezen Kat’ gebouwd. De komende tijd komen er nog meer interactieve kinderseries aan. Op 14 juli komt bijvoorbeeld ‘Buddy Thunderstruck: The Maybe Pile’ uit en ‘Stretch Armstrong: The Breakout’ komt later dit jaar. Voor de series werkte Netflix samen met verschillende producenten: DreamWorks, American Greetings Entertainment en Stoopid Buddy Stoodios.

Of er in de toekomst ook interactieve series voor volwassenen komen, is nog niet bekend. Ik verwacht echter van wel, omdat dat voor Netflix ook weer een hele interessante manier is om data te verzamelen over de voorkeuren van kijkers.