Netflix maakt animatiefilm van De Griezels van Roald Dahl

De Griezels van Roald Dahl op Netflix

Wie is er niet mee opgegroeid: de verhalen van Roald Dahl. Van Sjakie en de Chocoladefabriek en Matilda tot De Heksen en De Griezels, vrijwel iedereen kent tenminste één van de bekende boeken. Veel zijn er bovendien verfilmd. En daar komt er nu nog één bij: Netflix werkt aan een animatiefilm van De Griezels.

Roald Dahl is één van de bekendste kinderboekschrijvers ter wereld, van wie talloze werken al verfilmd zijn. In 2021 kocht Netflix de rechten op de verhalen en maakte direct bekend aan diverse verfilmingen te werken, zoals aan Matilda The Musical.

Maar we horen nu pas wanneer we de eerste van die verfilmingen kunnen gaan zien. Dat wordt De Griezels, die in 2025 naar de streamingdienst komt. De Griezels gaat over meneer en mevrouw Griezel, de meest stinkende en akelige mensen ter wereld. Maar zij bezitten toevallig ook het meest walgelijke, gevaarlijke en idiootste pretpark ter wereld, én weten aan de macht te komen in de stad. Twee dappere weeskinderen en een familie magische dieren besluiten daarop net zo sluw te worden als de Griezels zelf, om zo de stad te redden.

De film wordt geschreven en geregisseerd door Phil Johston, die we al kennen van Ralph Breaks the Internet. Hij vertelt nu dat De Griezels zijn favoriete boek was toen hij jong was. “Ik vond de Griezels en hun gemene streken geweldig. Het grappige is dat ze geen idee hebben hoe ze zich moeten gedragen of er fatsoenlijk uit moeten zien. Ik hou van deze film omdat hij ons herinnert dat mensen zoals de Griezels, die altijd boos zijn en wraak willen nemen, niet mogen winnen in onze wereld.”

Meer films in aantocht

Natuurlijk wordt niet alleen De Griezels verfilmd. Netflix heeft laten weten dat dit slechts de eerste release is in een reeks. Later kunnen we nog een live action-versie van Het Wonderlijk Verhaal van Hendrik Meier – gemaakt door Wes Anderson – verwachten, net als een geanimeerde versie van Sjakie en de Chocoladefabriek. Wanneer die verschijnen, is nog niet bekend.

Beeld: Netflix