New Balance verkoopt 44 paar van zijn 3D-geprinte hardloopschoenen

New Balance Zante Generate

Limited Editions, waarbij er slechts een paar duizend of paar honderd exemplaren van een product worden gemaakt, zijn een prachtig marketinginstrument. Maar New Balance gaat nog een stapje verder: het bedrijf brengt vrijdag een hardloopschoen op de markt die is gemaakt met behulp van een 3D-printer, waarvan er slechts 44 paar zijn.

De schoen heet de Zante Generate en werd vorig jaar al gepresenteerd. Het is een samenwerking tussen New Balance en 3DSystems. De zogeheten midsole (de middelste van de drie lagen waar een zool uit bestaat) wordt helemaal afgestemd op de drager en vervolgens geproduceerd met een 3D-printer.

Als je interesse hebt in de extreem unieke schoen, moet je niet alleen heel veel gelukt hebben, maar ook nog eens 400 dollar neertellen. De verkoop start vrijdagmiddag om 15:00 uur Nederlandse site in de New Balance-winkel in Boston in de VS en op de site. Het is onduidelijk of je hem überhaupt kunt bestellen als je in Nederland woont.

New Balance is niet de eerste die experimenteert met hardloopschoenen die (deels) uit de 3D-printer komen. Eigenlijk zijn alle sportschoenfabrikanten hier mee bezig. En de verwachting is dat de techniek de komende jaren goedkoper en toegankelijk wordt. Een 3D-printer voor zolen in elke winkel is geen onrealistisch scenario. Maar voor nu moet je nog gewoon zorgen dat je bij de 44 gelukkigen hoort.