New York krijgt 500 food carts met zonnepanelen

In New York struikel je over de foodcarts op iedere hoek van de straat. Veel van deze karren werken op benzine, gas of diesel, zijn niet milieuvriendelijk en slecht voor de gezondheid van de verkopers.

“I breathe it in. I get home and my clothing smells like gas,” vertelt Don Ward, een schoenenpoetser in Manhattan die naast zo’n foodcart zit. Om de luchtvervuiling tegen te gaan deze zomer wil Move Systems 500 ‘groene’ karren verspreiden.

De karren worden voorzien van zonnepanelen en oplaadbare batterijen, naast de nodige gootstenen, koelkasten en grills. Ook zijn de karren moderner dan de food carts die nu in gebruik zijn, met mogelijkheden tot betalen met je pinpas of creditcard, automatische inventarisatie en in de toekomst misschien wel app-bestellingen. De food carts, MRV100 Hybrids genaamd, zijn ongeveer 1,5 meter breed en drie meter lang.

Het programma wordt volledig gefinancierd met donaties en privé partners, waardoor MOVE Systems de karren gratis kan verspreiden. Honderd van de karren zijn bestemd voor gehandicapte veteranen. De andere 400 karren moeten worden verspreid onder de ruim 3.000 straatverkopers die New York rijk is, maar het is nog niet bekend hoe dat wordt geregeld.