#NewEnergyChallenge: Dit zijn de 4 meest veelbelovende duurzame start-ups

new energy challenge

Duurzame energie is een hot topic en daarom ook onvermijdelijk. Vooral grote bedrijven als Shell kunnen klimaatverandering niet over het hoofd zien. Bedrijven moeten daarom ook nadenken over innovatieve oplossingen om CO2 uitstoot te verminderen. Vandaag krijgen een aantal groene bedrijven dé kans om onze toekomst te waarborgen.

New Energy Challenge

Tijdens Energyfest presenteren vandaag tien deelnemers van de New Energy Challenge hun innovatieve oplossingen voor een duurzame energietransitie. Maar liefst 246 start-ups meldden zich aan bij de wedstrijd en daarvan waren slechts 20 over. Afgelopen zondag vielen weer tien af en vandaag presenteren de resterende tien jonge bedrijven hun innovatieve oplossingen.

De wedstrijd is een samenwerking tussen Shell, Rockstart en Yes!Delft. De bedrijven investeren op de lopende band in nieuwe technologieën en duurzame oplossingen. Dankzij de wedstrijd krijgen jonge bedrijven de kans om hun concept voor duurzame energie daadwerkelijk op te starten. Zo houden start-ups zich onder andere bezig met waterstof, batterijen of windenergie. De uiteindelijke winnaar wordt eind van de dag bekend gemaakt en krijgt een forse omwisselbare lening van 100,000 euro. Wij zetten de meest interessante start-ups voor je op een rij!

HySiLabs

Je kan op heel veel manieren energie opwekken, zo ook met water. Water bestaat namelijk uit twee onderdelen: zuurstof en waterstof. Waterstof is een chemisch element met een gas-molecuul dat omgezet kan worden in energie. Het komt echter niet in normale omstandigheden voor in zijn geïsoleerde vorm, dus hoe vervoer je dit dan? HySiLabs heeft hier een oplossing voor bedacht. Met hun technologie kunnen zij waterstof omzetten in een vloeibare vorm en zo makkelijk opslaan en vervoeren. De stof wordt op een veilige manier in flessen vervoerd, waarna de waterstof direct ingezet kan worden.

CorPower Ocean

Water is overal om ons heen, sterker nog: als klimaatverandering doorzet komt ons land zelfs onder water te staan. Het is daarom gek dat we tot nu toe niet veel deden met golfenergie. Golven in de oceaan genereren namelijk heel veel energie die opgevangen kan worden. Het bedrijf CorPower Ocean doet precies dat met speciale boeien. De apparaten drijven op het water en vangen alle energie aan de oppervlakte op. Dit wordt vervolgens naar het vasteland vervoerd.

Brill Power

Nee, dit bedrijf wil niet energie opwekken met brillen. Brill Power specialiseert zich namelijk in batterijen. En laten we wel wezen, batterijen gaan nog steeds veel te snel achteruit. Het bedrijf ontwikkelde een speciaal bedradingspaneel waar batterijen in opgeslagen kunnen worden. Het paneel zorgt ervoor dat batterijcellen afzonderlijk van elkaar kunnen functioneren. Als één cel uitvalt, compenseren de werkende cellen dit. Zo gaat de levensduur van de cel minder snel achteruit. En dat is goed nieuws voor iedereen.

Solaris Offgrid

Zonne-energie wordt steeds vaker met zonnepanelen opgewekt, maar lang niet elk warm land heeft toegang tot de middelen. Solaris Offgrid heeft een software platform ontwikkeld waardoor mensen in ontwikkelingslanden ook toegang krijgen tot elektriciteit. Het bedrijf is al begonnen in Tanzania en wil binnenkort uitbreiden naar meer Afrikaanse landen. Lokale ondernemers in afgelegen gebied krijgen van Solaris een startpakket aangeboden met de nodige hardware en een zonnepaneel. Hier kunnen zij apparaten op aansluiten zoals een TV. Via het platform en de app wordt elektriciteit voor de gebruiker toegankelijk. De gebruikers kunnen al vanaf 2 dollar per maand gebruik maken van de dienst.