Amerikaanse toezichthouder wil zelfrijdende auto op de weg voordat de technologie perfect is

Het ongeluk met een Tesla Model S in Autopilot-modus zorgt voor ongelofelijk veel discussie over de ontwikkeling van de zelfrijdende auto. Internationaal zijn er verschillende instanties die oproepen om Autopilot voorlopig uit te zetten of in te perken. Maar de Amerikaanse toezichthouder, National Highway Traffic Safety Administration, gaat daar niet in mee.

Voorzitter Mark Rosekind heeft gisteren op een congres verklaard dat het blijft investeren, zodat de volledig zelfrijdende auto zo snel mogelijk de weg op kan. Hij stelt dat het dom zou zijn om dat niet te doen, omdat 94 procent van de ongelukken te wijten is aan menselijke fouten en die kunnen in de toekomst met technologie worden voorkomen. Dat schrijft persbureau Reuters.

Geen enkel incident kan het Ministerie van Transport en de NHTSA stoppen in zijn missie om de veiligheid op de weg te verbeteren door gebruik te maken van nieuwe levensreddende technologie.

Tesla-onderzoek

Uiteraard moeten zelfrijdende auto’s veiliger zijn dan menselijke bestuurders, stelt Rosekind. Je kunt echter niet wachten tot de technologie helemaal perfect is, want dan kun je heel lang wachten, terwijl ondertussen al veel levens kunnen worden gered. Zelfrijdende auto’s moeten leren van de fouten die ze in het verkeer maken, aldus de voorzitter van de NHTSA.

De organisatie doet op dit moment onderzoek naar het dodelijke Tesla-ongeluk. Het wilde gisteren verder niet ingaan op dat onderzoek.

Om de ontwikkeling verder te reguleren komen er richtlijnen om autonome voertuigen op een veilige manier de weg op te krijgen. Hierin staat onder meer hoe de auto zich in bepaalde situaties moet gedragen. De richtlijnen zouden er eigenlijk al moeten zijn, maar waarschijnlijk komen ze nu aan het eind van de zomer.