Nico Rosberg: “Lewis gaat voor het record van Schumacher, 7 wereldtitels”

Lewis Hamilton gaat door met Formule 1 tot hij ten minste zeven wereldtitels heeft behaald. Dat zei Nico Rosberg vandaag tijdens de eerste dag van Web Summit in Lissabon. “Hij gaat voor het Schumacher record: zeven titels” aldus Rosberg toen hem gevraagd werd naar Hamilton’s 5e wereldtitel en zijn toekomst.

Rosberg nam deel aan een panel waarin de rol van succesvol leiderschap binnen een organisatie centraal stond. “Toto Wollf is één van de beste managers ter wereld. Ik heb erg veel van hem geleerd. Eén van de allerbelangrijkste eigenschappen van een manager is het vermogen om ten alle tijden onpartijdig te blijven. Dat kan Toto als de beste”.

Dat was natuurlijk ook wel nodig in 2016, het jaar waarin Rosberg het wereldkampioenschap Formule 1 won ten koste van zijn teamgenoot Hamilton. Het was ook het jaar waarin ‘onze Max’ zijn allereerste Grand Prix wist te winnen in Barcelona: Een direct gevolg van een kostbare fout van de twee Mercedes coureurs in de openingsfase van de race. In een direct duel stuiterden Rosberg en Hamilton daar met elkaar van de baan.

“Toen heeft Toto ons wel even op het matje geroep ja” zegt Rosberg over het incident. “Hij legde ons uit dat er heel veel mensen aan het werk zijn voor ons. Mannen en vrouwen met kinderen, gezinslevens, dromen, idealen en heel veel hard werk. Dat we ons moeten realiseren dat we hen op zo’n moment allemaal teleurstellen. Daarna hebben we de fout niet nogmaals gemaakt”.

Dat had overigens ook te maken met een speciale clausule in het contract van beide coureurs. “Na die crash kwam er een bedrag met een hoop nullen in onze contracten te staan in het geval we nog een keer met elkaar van de baan zouden vliegen. Dat hielp natuurlijk ook” zegt Rosberg met een knipoog.

Bij Mercedes maken we grappen als we het logo van Red Bull of Ferrari ergens zien Een andere opvallende ‘managementtactiek’ is volgens Rosberg het creëren van een gezamenlijke vijand. “Ja, dat is geen les die je snel op een businessopleiding zult horen” lacht hij “Maar hij ons werkte het. Wij maakten met de collega’s van Mercedes grappen als we een Red Bull blikje zagen, of spelden het Ferrari logo op een dartboard. Het hebben van een gezamenlijke vijand en het visualiseren daarvan werkte voor ons in het bereiken van ons doel: het beste Formule 1 team worden. En dat is gelukt”.

Als je nooit faalt word je ook niet beter als coureur De belangrijkste les die Nico uit zijn Formule 1 tijd meeneemt is de kans die falen je biedt. “Als je nooit faalt, dan groei je niet als coureur. Dat weet ik nu, maar op het moment dat het gebeurt is het natuurlijk nooit leuk. Maar uiteindelijk word je er beter van. Dat geldt ook voor ondernemers. Elke tegenslag is een leermoment”.

Een boekentip voor alle aspirerende startups en professionals in de zaal heeft Nico ten slotte ook nog: “Ik heb net Building a Storybrand gelezen, een aanrader voor iedereen hier in de zaal. Het gaat over alle onderwerpen waar we het vandaag over hebben, dit boek mag je echt niet missen.”