Wetenschappers van MIT zijn er in geslaagd om een nieuw soort materiaal te creëren dat zonne-energie vasthoudt. Het nieuwe materiaal kan zonne-energie langere periodes vasthouden en loslaten in de vorm van warmte.
Het enige wat nodig is om het materiaal ‘op te laden’ is direct contact met zonlicht. Op die manier veranderen de chemische eigenschappen van het materiaal in een zogenaamde opgeladen positie. Wanneer het materiaal vervolgens in contact komt met hittebron verandert het terug naar de oorspronkelijke positie door warmte los te laten.
De wetenschappers denken dat de praktische toepassing van dit materiaal voornamelijk in auto’s of huizen terug te vinden is. Aangezien het materiaal flinterdun en transparant is, zou het bijvoorbeeld geïntegreerd kunnen worden in een autoruit die het mogelijk maakt om snel een bevroren ruit te ontdooien. Daarnaast zou het eventueel ook gebruikt kunnen worden om huizen te voorzien van warmte.
Ted Sargent van de universiteit van Toronto zegt dat het onderzoek baanbrekend is:
Het onderzoek is een grote doorbraak in de praktische toepassing van solid-state energieopslag en warmte-afgevende materialen. Van zowel een wetenschappelijk als praktisch oogpunt.