Nieuwe app Contur wil je virtuele e-mail assistent worden

Amerikaanse startup Contur heeft afgelopen week hun virtuele e-mail assistant in beta gebracht. Het moet volgens de makers een einde maken aan “de constante hoofdpijn” die e-mail volgens hen aan werkende professionals kan geven. Hiervoor gebruikt de app een sloot aan slimme algoritmes die aansluiten op de Getting Things Done (GTD) methodiek om werkdruk te balanceren. Hoe onderscheidt Contur zich in een druk speelveld waar ook Google’s eigen Priority Inbox en startups als Sanebox en Boomerang hard werken aan het tackelen van “het probleem e-mail”?

Het blijft één van de lastigste communcatiemiddelen voor mens en bedrijf om onder controle te krijgen: e-mail. Volgens velen is het middel in zijn huidige vorm hopeloos achterhaald en geen lang leven meer beschoren, volgens anderen een te grote pilaar om zomaar even om te zagen.

De makers van Contur begonnen de ontwikkeling aan hun product dan ook uit frustratie: “We started with wanting to tackle the amount of information that comes into our inbox to figure out how we could use technology to organize email contextually based on what tasks you’re working on.“, aldus cofounder Herry Lian.

Contur is gericht op gebruikers die meer dan 100 e-mails per dag krijgen en die hun inbox graag willen kunnen doorzoeken zonder afgeleid te raken van niet werk/project gerelateerde e-mails. De app integreert met de gebruikers Gmail (ook Apps For Domains) en geeft hen toegang tot een dashboard met mail inbox, een to-do list, een losse sidebar met attachements en een “smart inbox organizer”. Die laatste leert van alles door goed te kijken naar welke e-mails worden gelezen, in welke folder ze gekopieerd worden en aan welke to-do items ze gekoppeld worden.

Uiteindelijke doel is het vervangen van het handmatig labellen, taggen en sorteren van je inbox: “We target people who get over a 100 emails every day, and they do spend time organizing them and our research shows they spend 10-12 hours a week doing so. There simply isn’t a better way out.

Zelf gebruik ik sinds enkele maanden – en met veel plezier – Sanebox als oplossing voor het filteren van e-mails die ook later op de dag even bekeken kunnen worden. Het scheelt me absoluut uren op een dag. Volgens cofounder Lian is het grootste verschil echter dat Contur buiten de inbox werkt, terwijl bijvoorbeeld Sanebox een laag is over je mail. Volgens de cofounder is Contur, doordat het een op zichzelf staand platform is, uiteindelijk een waardevollere tool binnen je werk. Geen eenzijdig filter maar een volwaardige, virtuele e-mail assistent.

Inschrijven voor de beta kan op de website van Contur. Aanmelden en gebruik is nu nog gratis, maar zal in de toekomst waarschijnlijk op een vast maandbedrag komen te staan.