Nieuwe apps gebruiken je iPhone en Apple Watch om autisme, epilepsie en huidkanker op te sporen

Begin dit jaar kondigde Apple ResearchKit aan, een platform waar wetenschappers data kunnen verzamelen van iPhone-gebruikers. Op basis van de sensoren in de iPhone en Apple Watch en door diverse vragen te stellen aan personen die meedoen, kunnen wetenschappers nieuwe inzichten krijgen over bepaalde ziektes.

Na een tijd van radiostilte rondom het project verschijnen er nu drie apps die data gaan verzamelen via ResearchKit: Duke University, Oregon Health & Science University en John’s Hopkin’s University gaan allen het platform gebruiken.

Duke University: ‘Autism and Beyond’-app

De app laat ouders hun jongere kinderen testen op autisme door vragenlijsten in te vullen en speciale gezichtsherkenningssoftware te gebruiken. Duke University wil op deze manier voorkomen dat kinderen jarenlang zonder diagnose rondlopen en ouders er in een (te) laat stadium pas achter komen dat kinderen aan autisme lijden. Toch richt de app zich (nog niet) op het diagnostiseren van autisme, maar geeft meer advies over hoe ouders om moeten gaan met bepaalde situaties met autistische kinderen.

De wetenschappers van Duke willen de app graag zo snel mogelijk in andere landen vrijgeven, zoals China, Zuid Amerika, Canada, Mexico en Zuid Afrika.

Oregon Health & Science University: MoleMapper

MoleMapper richt zich op het voorkomen van Melanoom, een vorm van huidkanker. Met de app kun je moedervlekken bijhouden en vooral bekijken of deze groeien: wat een symptoom kan zijn van Melanoom. Je kunt je moedervlekken in de app opslaan, samen met de datum, grootte en locatie op het lichaam.

MoleMapper

John’s Hopkins University: ‘EpiWatch’-app

Omdat 1,5 miljoen mensen lijden aan epilepsie in de Verenigde Staten en 40 procent van hen geen medicijnen slikt, wil de universiteit een app ontwikkelen die epilepsieaanvallen voorspelt. Helaas is de universiteit daar nog niet in geslaagd, maar om het mogelijk te maken zijn ze bezig om nu gegevens te verzamelen van mensen die een aanval ervaren.

ResearchKIT

Door precies te zien wat er voor een aanval gebeurt, hopen de wetenschappers in de toekomst op deze manier aanvallen te voorspellen. De Apple Watch wordt onder andere gebruikt om de hartslag van epilepsiepatiënt bij te houden.