Nieuwe beveiligingsstandaard WPA3 moet openbaar wifi veiliger maken

Openbare wifi-hotspots moeten later dit jaar een stuk veiliger worden, dankzij de nieuwe beveiligingstechniek WPA3. De Wi-Fi Alliance heeft deze gepresenteerd tijdens CES. De Wi-Fi Alliance is de stichting die de ontwikkeling van de wifi-standaard overziet.

WPA3 moet de beveiligingsstandaard WPA2 opvolgen en de nieuwe standaard voor wifi-apparaten worden. WPA2 bestaat ondertussen al bijna 20 jaar en zit in de meeste draadloze apparaten, bijvoorbeeld routers en smartphones.

De nieuwe techniek moet onder meer de beveiliging van openbare netwerken gaan verbeteren. Dit soort netwerken hebben vaak een slechte beveiliging, waardoor informatie onderschept kan worden. Dat is ook de reden dat veelal wordt aangeraden om geen bankzaken op openbare netwerken uit te voeren.

WPA3 staat individuele dataversleuteling toe. Daarmee kunnen verbindingen tussen verschillende apparaten onafhankelijk van elkaar beveiligd worden.

Bruteforce

Ook neemt de nieuwe standaard maatregelen tegen bruteforce-aanvallen. Met bruceforce-aanvallen proberen hackers wachtwoorden te raden door heel veel combinaties achter elkaar te proberen. Dit moet met de nieuwe standaard lastiger worden gemaakt.

De nieuwe standaard moet later dit jaar verschijnen. Het is echter nog niet bekend wanneer deze in de eerste apparaten verschijnt. Overigens blijft de Wi-Fi Alliance wel werken aan het verbeteren van WPA2, zodat die standaard zo veilig mogelijk blijft.

Dat is overigens ook nodig. In oktober werd namelijk een ernstig lek gevonden in WPA2, genaamd KRACK. Criminelen konden daarmee inbreken op netwerken die met een wachtwoord beveiligd zijn. Het lek werd gedicht met een beveiligingsupdate.