Volgens Max Schrems, een Oostenrijkse privacyactivist en jurist, verschilt het nieuwe privacy-verdrag tussen de Verenigde Staten en Europa niet veel van het oude Safe Harbor-verdrag en is het verre van voldoende. Schrems spande eind vorig jaar een zaak aan tegen Facebook, waarmee het Europees Hof van Justitie uiteindelijk een streep zette door het Safe Harbor-verdrag omdat de privacy van Europeanen niet werd gewaarborgd.
Het nieuwe akkoord was er al sinds begin februari, maar de concepttekst van het nieuwe verdrag is vandaag pas bekend gemaakt. Schrems laat echter nu al weten dat het niet akkoord gaat met verdrag en opnieuw naar het Europees Hof van Justitie stapt.
Verzamelen van data via massasurveillance
In het verdrag staat bijvoorbeeld dat het verzamelen van data via massasurveillance door de VS niet meer is toegestaan met uitzondering van zes bijzondere gevallen waaronder terrorismebestrijding en internetveiligheid. Volgens Schrem gaat dit echter lijnrecht in tegen de eisen die het Europese Hof van Justitie eerder formuleerde.
Ook de Europese fractie van GroenLinks is kritisch. “Massasurveillance blijft toegestaan en nieuw onafhankelijk toezicht is niet onafhankelijk. Dit schild voor de privacy van Europeanen lijkt niet meer dan een schaamlap”, aldus Europarlementariër Judith Sargentini tegen Nu.nl.
De Europese lidstaten en de Europese privacywaakhoden buigen zich aankomende maanden over de tekst. De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens kan momenteel nog niet inhoudelijk ingaan op de tekst, maar een woordvoerder laat weten dat het er op het eerste gezicht goed uit ziet, maar de de vraag is of dit in de praktijk ook stand houdt: “Bij dit soort zaken zit the devil in the details, dus we gaan er de komende tijd kritisch naar kijken.”