Nike start vandaag (pas) met verkoop van FuelBand SE in Nederland

Het voelt een beetje… Nee, het ís mosterd na de maaltijd. Want ruim 9 maanden na de aankondiging van de Nike FuelBand SE start het sportmerk met de verkoop van de activity tracker in ons land. Dat Nike de productie en doorontwikkeling van de FuelBand intussen al stil heeft gezet zorgt nog eens voor een extra frons.

Al bij de aankondiging van de nieuwe FuelBand, in oktober vorig jaar (!), was er kritiek op de slimme polsband van Nike. Er was weer geen ondersteuning voor Android-telefoons (intussen gelukkig wel) en echt wereldschokkend vernieuwend was de de FuelBand nou ook niet echt te noemen: iets accurater, een andere kleurtje, ‘verbeterd waterproof’ en een aanpassing in het algoritme waardoor ook fietsen, spinnen en roeien zouden moeten worden geregistreerd.

De FuelBand SE ging vervolgens begin november in de verkoop in de VS, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Japan. En toen bleef het stil.

Tot dat het ineens heel erg luidruchtig werd in april van dit jaar: personeelsleden van Nike stapte over naar Apple, Apple en Nike zouden intensiever gaan samenwerken, Nike zette het grootste deel van zijn hardware team vervolgens op straat en moest Matt Parker, CEO van de sportgigant, wel aankondigen dat men ging stoppen met de FuelBand.

We are focusing more on the software side of the experience. I think we will be part of wearables going forward, it’ll be integrated into other products that we create.

Die focus wordt ook stevig benadrukt in het persbericht dat Nike vandaag uitzond, waarin het onderstreept dat het NikeFuel puntensysteem van essentieel belang blijft. Volgens het Amerikaanse merk is het de meest universele manier om een hele dag actief bewegen inzichtelijk te maken.

Intussen is de focus van Nike absoluut verplaatst naar softwarematig, met integratie van NikeFuel in producten en diensten van Apple, Google en Withings. Van het nemen van een voortrekkersrol op het gebied van wearables, zoals verwacht ten tijde van de lancering van de originele FuelBand in 2012, is echter nooit sprake geweest.

Mocht je interesse hebben in de Nike+ FuelBand SE en deze intussen nog niet via een andere omweg hebben gekocht, dan is de activity tracker vanaf nu te koop via de site van Nike. Vanaf 8 augustus zal hij daadwerkelijk in de winkels gaan verschijnen met een adviesprijs van €99.