Nissan opent café waar je alleen kunt betalen met energie

Nissan Electric Cafe

Nu we bijna aan het einde van 2016 zijn zou je denken dat je alles van dit jaar hebt gehad. Niets is minder waar, want in Parijs is een café geopend waar je met energie kunt betalen. Wat? Ja, watt! Met energie.

Het ‘pay with energy’ café is opgezet door Nissan. Zij lanceerden al eerder een nieuwe campagne ‘Electrify the World’. Dit café is daar een onderdeel van en ik ging er op uitnodiging van Nissan even langs.

Nuttige selfie!

Hoe werkt dat dan? Nou, vrij simpel eigenlijk. Je gaat naar het café met een stel vrienden, zoals je dat normaal zou doen eigenlijk. Alleen geef je geen geld uit, maar energie. In het café zijn allerlei manieren gecreëerd om zelf energie op te wekken.

Zo kun je een foto maken van jezelf door te springen op een paar elektriciteit-opwekkende tegels. Elke keer dat je op zo’n tegel springt, komt er een beetje energie vrij waardoor je de camera, flits, printer en alle lichtjes voorziet van energie.

Energy conducting photobooth

Beweging in ruil voor alcohol

Daar stopt het echter niet bij. Je moet natuurlijk ook voor je drankjes betalen met energie. Hoe doe je dat dan? Als je richting de bar loopt (nu je nog kunt lopen) en lekker op een krukje gaat zitten zie je ineens trappers onder je voeten. Nu is het concept vast wel duidelijk, maar je moet dus eventjes rustig fietsen om energie op te wekken.

Voor je staat een scherm en een led-balkje dat aangeeft hoeveel energie je hebt opgewekt. Als je 30 watt hebt opgewekt mag je dan een drankje bestellen. Speciale drankjes wel te verstaan, geen ordinary biertje of wijntje (natuurlijk is er wel alcohol).

Genereer energie en kies iets van het 30 watt menu

Het trappen heeft nog een ander voordeel: je hoeft je niet zo schuldig te voelen over het nuttigen van een calorierijke alcoholische versnapering.

Electrify the World

Natuurlijk zit hier nog een boodschap achter. Wij, mensen, genereren constant energie. Eén keer ademhalen staat namelijk gelijk aan één watt. Dus kun je nagaan wat een sprong is. We kunnen onszelf dus voorzien van energie.

Nissan werkt samen met bedrijven die duurzame energie willen opwekken. Pavegen bijvoorbeeld, zij maken dus die tegels waar je op beweegt (loopt) en die die energie aanmaken en opslaan om later te gebruiken. Het mooiste is nog, de tegels kunnen overal geplaatst worden. Stel je voor een hele stoep van Pavegen tegels in een drukke stad, gratis duurzame energie!

Nissan werkt er dus naartoe dat mensen hun eigen huishouden kunnen voorzien van energie en het liefst nog meer energie genereren dan dat ze gebruiken. Een oude Nissan Leaf-accu kan bijvoorbeeld al gebruikt worden om je huis van stroom te voorzien. In de toekomst is het zelfs de bedoeling dat een Nissan Leaf zijn overtollige energie kan gebruiken om je huis bij te laden. Het café is ook direct een demonstratie van wat een xStorage systeem kan doen.

Pavegen tiles

Dus mocht je voor 2017 nog een goed voornemen willen toevoegen. Word dan vooral bewust van duurzame energie en hoe je het zelf kunt opwekken. Ben je voor de kerst nog in Parijs? Breng een bezoekje het Nissan Electric Café en ervaar het zelf.