Nokia Here Maps komt in handen van Audi, BMW en Daimler

De verkoop van Nokia Here Maps is definitief. De Duitse autofabrikanten Audi, BMW en Daimler nemen de kaartendienst over voor 2,8 miljard euro, zo is vandaag bekend gemaakt.

De aankondiging volgt na maanden van speculaties over mogelijke overnamepartners. Onder andere Facebook, Uber en Apple passeerden de revue, maar uiteindelijk bleken de Duitse merken slagvaardiger. Dat is opvallend, want normaal gesproken zijn Audi, BMW en Mercedes (Daimler) elkaars grootste concurrenten. Zij willen nu samen werken aan slimmere auto’s, zonder hierbij afhankelijk te zijn van Google.

Het is nog niet duidelijk hoe de toekomst van Here Maps eruit zal zien. De kaarten van het bedrijf worden ook gebruikt door andere autofabrikanten en dat zal ook na de overname mogelijk blijven, zo benadrukte Dieter Zetsche namens Daimler. Here is bij consumenten vooral bekend als kaarten-app voor mobiele telefoons. Daimler, Audi en BMW hebben nog niet laten weten of deze app ook in de toekomst ondersteund wordt.

We zijn vooral benieuwd hoe de overname zal uitpakken voor het Nederlandse TomTom. Zij werkten de afgelopen jaren zeer intensief samen met Volkswagen AG, waar ook Audi onderdeel van uitmaakt. Daarnaast wil TomTom zich de komende tijd meer gaan richten op het ontwikkelen van kaarten voor zelfrijdende auto’s. Hiervoor zijn ook de kaarten van Here Maps geschikt, dus in dat opzicht lijkt het erop dat het Nederlandse bedrijf achter de feiten aanloopt.