Nooit meer zere voeten met de 3D geprinte schoenen van Feetz

Het overkomt ons allemaal wel eens: je ziet gave schoenen in de winkel, maar tot je teleurstelling blijken ze niet lekker te zitten. Voor Feetz was dit de reden om een nieuwe technologie te ontwikkelen, die consumenten in staat stelt om op maat gemaakte schoenen te kopen.

Sinds de komst van de massaproductie moeten consumenten het doen met standaard schoenmaten en de meest gangbare pasvormen. Het grote probleem is echter dat alle voeten van elkaar verschillen, waardoor schoenen niet meer geoptimaliseerd zijn naar de voeten van een specifiek persoon. Hierdoor zijn veel mensen gebonden aan een select aantal merken, omdat de andere schoenen simpelweg niet lekker zitten of niet passen.

Als het aan Feetz ligt, is dit verleden tijd. Het bedrijf wil de rol van ’traditionele schoenmaker’ op zich nemen door op maat gemaakte schoenen te gaan produceren. Dat het op maat maken van schoenen op de traditionele manier niet meer mogelijk is, is logisch. Echter heeft het bedrijf een nieuwe 3D printing technologie ontwikkeld in combinatie met een app, waardoor de schoenen sneller en goedkoper geproduceerd kunnen worden.

feedz

Hoe werkt Feetz?

Het concept van Feetz is eenvoudig en stelt iedereen in staat om zijn of haar favoriete schoen samen te stellen. Allereerst dienen gebruikers drie foto’s van elke voet te maken via de speciale Feedz-app. Op basis van deze foto’s stelt de app de juiste pasvorm van de schoen samen, zodat de schoen volledig op maat gemaakt is.

Vervolgens toont de app een ‘kaal’ prototype van de schoen met de juiste pasvorm. De gebruikers krijgen de mogelijkheid om de schoen geheel naar wens aan te passen door opdrukken, vlakken en kleuren toe te voegen. Als de schoen naar wens is ontworpen, kunnen de gebruikers het 3D model via de app versturen naar Feetz. Het bedrijf print het 3D model uit, waarna de schoenen opgestuurd zullen worden.

Op dit moment zijn de schoenen nog niet verkrijgbaar, maar kunnen geïnteresseerden zich al wel inschrijven voor de beta-test. Feetz laat weten dat de schoenen in eerste instantie in de Verenigde Staten geproduceerd worden, maar dat het productieproces uitgebreid zal worden naar andere landen.

Feetz is echter niet de eerste die het wereldwijde schoenen probleem wilt oplossen. Eerder bedacht de student design Haratio Yuxin Han al een manier om schoenen te produceren via printers.