In Noord-Brabant worden de wegen gescand voor autonome auto’s

In de provincie Noord-Brabant gaan tien inspectieauto’s de provinciale wegen scannen met camera’s. De data wordt vervolgens gebruikt voor autonome auto’s. Dat meldt NU.nl. Het gaat om een proef die maximaal twee jaar duurt.

In totaal wordt er 560 kilometer in kaart gebracht. De verzamelde gegevens worden op een gedetailleerde kaart gezet. Die kaart kan in zelfrijdende auto’s gebruikt worden. Dit soort auto’s gebruiken namelijk sensoren die constant informatie over de weg nodig hebben. Daardoor weet de auto waar hij is, hoe hij moet rijden en hoe hij in het verkeer moet reageren.

De inspectieauto’s verzamelen in de proef informatie over onder meer wegmarkeringen, verkeersborden, putdeksels en andere objecten op de weg. Een zelfrijdende auto kan met die informatie de omgeving bijvoorbeeld ook begrijpen als het mist.

Komst versnellen

Christophe van der Maat, gedeputeerde van de provincie, zegt dat Noord-Brabant “de komst van zelfrijdende auto’s mogelijk wil maken en het liefst wil versnellen”. De provincie werkt voor het project samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de bedrijven V-Tron en AND.