Numrush Gift Guide: Bouw je eigen mini computer met Raspberry Pi

Gisteren nog uitgeroepen tot een van de 10 beste gadgets van 2012, vandaag in de Gift Guide: de singleboard computer Raspberry Pi. Een complete computer op creditcard formaat voor slechts 27 euro. Dat biedt knutselperspectieven!

De Raspberry Pi is een mini  computer dus, met tamelijke specifieke hardware. Het apparaat is gebaseerd op de zogenaamde ARM-processor structuur – vergelijkbaar met je smartphone of in je televisie – en is in staat om diverse Linux distributies te draaien.

Het apparaatje werd ontwikkeld aan de Universiteit van Cambridge en was in eerste instantie bedoeld voor educatieve doeleinden.

Ontwikkel werkzaamheden startte in 2006 en in 2011 werden de eerste testmodellen in de markt gezet. De eerste indrukken waren overweldigend: het apparaatje draaide probleemloos Debian en Quake3 was met 25FPS op 1080p prima te spelen. Ook HD video’s speelde het apparaatje vanzelf af.

Vooral die laatste mogelijkheid maakt het apparaat populair als media center. Handige programmeurs maakte een speciale port van het populaire OS XBMC en lieten het apparaatje op deze manier fungeren al portable media center. Maar het apparaat wordt ook gebruikt om populaire retro-games op te emuleren of gebruikt als backbone voor een eigen gemaakte NAS.

Mogelijkheden genoeg dus, al is deze hieronder misschien wel de coolste van het moment:

De RaspBerry Pi type B bestellen kan via deze webshop!