Nvidia komt met supercomputer voor kunstmatige intelligentie

Nvidia DGX-1

Voor complexe kunstmatige intelligentie-toepassingen is ongelofelijk veel rekenkracht nodig. Chipfabrikant Nvidia heeft daarom een supercomputer gebouwd, die speciaal is ontworpen voor deep learning-toepassingen. De DGX-1, zoals het systeem heet, kost maar liefst 129.000 dollar en kan algoritmes net zo snel hun werk laten doen als 250 ‘normale’ servers.

De supercomputer bevat maar liefst 8 krachtige GPU-chips die het rekenwerk doen en elke chip heeft een geheugen van 16 GB om informatie waarmee gewerkt wordt in op te slaan. De server is helemaal ingeregeld voor deep learning-toepassingen inclusief speciale software.

De GPU-chips in de DGX-1 worden tegelijkertijd op de markt gebracht. Ze hebben de naam Tesla P100 GPU gekregen (en nee, dat heeft niks te maken met auto’s). Begin 2017 zal de chip voor het eerst te vinden in de servers van andere fabrikanten.

Nvidia Tesla P100 GPU

Nvidia is vanuit het verleden vooral bekend als fabrikant van videokaarten. De GPU (de processor in een videokaart) biedt heel veel rekenkracht die ook nodig is voor deep learning-algoritmes. Het is dan ook niet onlogisch dat juist Nvidia met de DGX-1 en de Tesla P100 GPU op de markt komt.