Nvidia wil deep learning verder helpen met nieuwe Tesla-chips

De videokaarten van Nvidia worden meestal gebruikt om krachtige games op te draaien, maar het bedrijf doet meer dan alleen dat. Zo heeft Nvidia nu bijvoorbeeld zijn nieuwe Tesla-chips geïntroduceerd, schrijft VentureBeat. Die hebben weinig met games (en elektrische auto’s) te maken, maar zijn speciaal gemaakt om deep learning-algoritmes te draaien. GPU’s (processoren voor grafische toepassingen) zijn daar namelijk ideaal voor.

Volgens Nvidia gaan de nieuwe chips allerlei deep learning-applicaties mogelijk maken, zoals bijvoorbeeld een kunstmatige intelligentie die e-mailspam gaat filteren. Daarnaast kan een AI op slimme wijze nieuwe films en andere producten aanraden en met stembediening op natuurlijke wijze worden bediend.

De nieuwe chips van Nvidia zijn gebaseerd op de al bestaande Pascal-architectuur van het bedrijf, die dit voorjaar al in gameskaarten werd gebruikt. De aangepaste versie zou speciaal zijn ontworpen om spraak, afbeeldingen en tekst te herkennen op een intelligente wijze.

De vraag is nu: wie gaat de Tesla-chips van Nvidia gebruiken? Ik vermoed dat ze vooral in onderzoekscomputers en servers te vinden zullen zijn, aangezien deep learning niet iets waar je thuis mee aan de slag gaat.