Obama maakt zich zorgen over nepnieuws op Facebook

President Obama heeft kritiek op Facebook, omdat er op het sociale netwerk geen onderscheid te maken is tussen echt nieuws en nepnieuws. Het is bijzonder dat zelfs Obama zich nu in deze discussie mengt, omdat critici zeggen dat nepnieuws op Facebook een rol heeft gehad op de verkiezingsuitslag waarbij Trump tot zijn opvolger werd gekozen.

Tijdens een persconferentie, die Obama tijdens een bezoek aan Duitsland samen met bondskanselier Merkel gaf, kwam het onderwerp aan bod.

We leven in een tijd waarin er zoveel misinformatie wordt verspreid die goed wordt verpakt en het die er hetzelfde uitziet op een Facebook-pagina als wanneer je je tv aanzet. Als alles er hetzelfde uitziet en er wordt geen onderscheid gemaakt, dan weten we niet wat we moeten beschermen.

In een interview met de New Yorker ging hij hier nog verder op in. En legde hij uit dat in het huidige media ecosysteem “alles waar is en tegelijkertijd niets waar is”.

Een uitleg over klimaatverandering van een Nobelprijswinnaar ziet er op je Facebook-pagina hetzelfde uit als de ontkenning van de klimaatverandering door iemand die door de Koch-broers wordt betaald. De capaciteit voor de verspreiding van misinformatie, wilde complottheorieën en het plaatsen van de oppositie in een negatief daglicht zonder weerlegging, is toegenomen op die manier die het electoraat zoveel meer polariseert en het heel moeilijk maakt om een gezamenlijk gesprek te voeren.

Eerder deze week gaf Google-CEO Sundar Pichai aan dat hij denkt dat nepnieuws invloed kan hebben gehad op de uitkomst van de verkiezingen. Facebook-baas Mark Zuckerberg, die alle kritiek over zich heen krijgt omdat Facebook de plek is waar nepnieuws wordt verspreid, sluit dat uit.