‘President Obama waarschuwde Zuckerberg over nepnieuws op Facebook’

Barack Obama heeft Mark Zuckerberg twee maanden voor zijn vertrek als president gewaarschuwd over nepnieuws en politieke desinformatie. Dat meldt The Washginton Post op basis van mensen met kennis van het gesprek, maar anoniem willen blijven. Volgens Obama zou het probleem rondom nepnieuws alleen maar erger worden als de overheid en Facebook geen maatregelen zouden nemen.

Het gesprek heeft volgens The Washington Post plaatsgevonden nadat Zuckerberg het ‘bizar’ noemde dat nepnieuws op Facebook de verkiezingen heeft beïnvloed.

Zuckerberg zou het probleem rondom nepnieuws tegen Obama erkend hebben. Toch heeft hij volgens de krant ook gezegd dat nepnieuws niet wijdverspreid was op Facebook en dat er geen makkelijke oplossing voor is.

The Washington Post schrijft verder dat Facebook in juni 2016 de eerste tekenen van een mogelijk Russische operatie zag. Het advertentiebedrijf waarschuwde toen de FBI, maar het lukte het bedrijf en de overheid niet om goed samen te werken om het probleem op te lossen.

Russische advertenties

Vorige week besloot Facebook om meer dan 3.000 politieke advertenties te overhandigen aan het Congres van de Verenigde Staten. Het gaat om advertenties die tijdens de presidentsverkiezingen door Russische accounts zijn gekocht.

Ook kondigde Zuckerberg maatregelen aan naar aanleiding van de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zo wil het bedrijf meer inzichtelijk maken wie politieke advertenties verspreidt en naar welke doelgroep. Daarnaast breidt Facebook het team uit dat zich bezighoudt met verkiezingsintegriteit.

Tot slot blijft het bedrijf onderzoeken wat er tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 op het eigen platform heeft afgespeeld.