Oeps: wetenschappers krijgen torenhoge rekening wegens migrerende steppearend

Steppearend

Veel vogels migreren naar verschillende plekken op diverse momenten in het jaar. Zo ook de steppearend. Deze vogelsoort heeft een groep Russische wetenschappers echter een torenhoge telefoon rekening bezorgd met hun migratie, schrijft BBC.

De wetenschappers wilden de migratie van de vogels volgen, dus besloten een aantal van hen te voorzien van een zender. Die zender verstuurt meerdere keren per dag een SMS met de GPS-locatie van de vogel.

Maar je kunt niet voorspellen waar zo’n vogel precies heen gaat. En dat kan tot flink wat problemen leiden. Eén van de vogels, met de naam Min, vloog namelijk vanuit het zuiden van Rusland via Iran naar Kazachstan.

SMS’en vanuit Iran

Het probleem was dat de vogel in Kazachstan buiten bereik van het mobiele netwerk zat. De SMS’jes met de GPS-locaties werden dus niet verstuurd, maar bleven hangen. Toen de vogel naar Iran vloog en weer binnen bereik kwam, werden al die SMS’jes alsnog verstuurd.

Het versturen van SMS’jes in Iran is echter flink wat duurder. Waar een berichtje in Kazachstan 15 roebels (21 cent) kost, is dat in Iran 49 roebels (69 cent). Doordat al die SMS’jes vanuit daar verstuurd werden, ging het volledige budget om de steppearenden te volgen in één keer op door Min.

Gelukkig heeft de provider inmiddels besloten om de rekening te verscheuren. Daardoor kunnen de wetenschappers de steppearend blijven volgen. Ook zijn ze een crowdfundingactie begonnen om geld te verzamelen voor de telefoonrekening.

Foto: Shutterstock.com