Bekijk de Olympische Spelen in 7 (interactieve) visualisaties

Niet alleen sporters worden geobsedeerd door cijfertjes, ook wij willen graag zien wie de beste is of hoe spannend een wedstrijd was. En het liefst een beetje aantrekkelijk. Met name grote buitenlandse kranten pakken leuk uit met mooie interactieve visualisaties. Een overzicht.

1. Welk land domineert?

The New York Times heeft zijn best gedaan met deze visualisatie van de dominerende landen van de Olympische Zomerspelen. Lekker scrollen en grafiekjes kijken. Daardoor zie je in een enkele oogopslag welk land er door de jaren heen zijn nationale trots van heeft gemaakt. De aftrap is ook niet verkeerd: bovenaan de pagina is te zien hoe de Verenigde Staten, China en Rusland de laatste jaren laten zien wie er de baas is.

summerolympics_afterww2_nyt

2. Maar nu iets eerlijker…

Helemaal eerlijk is dat natuurlijk niet: deze landen hebben de meeste inwoners. Grotere kan dat er een sterspeler in dat land geboren wordt, de juiste training krijgt en gemotiveerd genoeg is om er echt wat van te maken. Bekijk dan ook even deze tabel van het aantal medailles afgezet tegen het inwoneraantal. Dan zie je dat de Verenigde Staten, China en Rusland in het totale medailleklassement toch niet zo hoog staan. Je kunt de tabel ook ordenen op alleen de gouden medailles of een tabel met gewogen medailles laten zien.

3. Maar toch… de Verenigde Staten

En dan met name Michael Phelps. Op de tweede dag van de Olympische Spelen haalde dit kanon zijn negentiende gouden medaille binnen. De zwemmer heeft in totaal meer gouden medailles dan 170 deelnemende landen. The New York Times zet de topsporter ook even tegen zichzelf af. Inmiddels heeft hij deze Olympische Spelen al vier gouden medailles mogen veroveren.

4. Welke olympische sporter ben jij?

De BBC gebruikte de data van meer dan 10.000 olympische atleten om deze interactieve calculator te maken. Voer je lengte, gewicht en geboortedatum in om erachter te komen op welke olympische sporter jij het meest lijkt.

bbc_length

5. Grootte van de spelen

Op televisie wordt alles zo mooi in een frame geplaatst. Daardoor zie je eigenlijk niet hoe groot of klein bepaalde dingen tijdens de spelen zijn. Gelukkig zijn daar leuke visualisaties voor. Zoals deze van The Washington Post, waarin je lekker kunt scrollen. Van klein naar groot: ballen, velden en andere attributen komen voorbij. Van golfballetje tot golfbaan. Met tussendoor af en toe een mooie referentiepunt, zoals het iconische beeld van Christus de Verlosser.

6. Op het puntje van je stoel

Het volgen van een wedstrijd op televisie kan spannend zijn, maar bij deze visualisatie van The Guardian ga je al klikkend op het puntje van je stoel zitten. Bij de 200m freestyle voor mannen behaalde de Chinese Sun Yang deze week een gouden medaille. Door te klikken kun je zien hoe de wedstrijd is verlopen. En dat is bijna net zo spannend als in het echt.

theguardian

Scroll na het klikken gerust even door om de andere pagina’s te bekijken, want The Guardian heeft nog meer visualisaties van wedstrijden gemaakt. Zoals van het wereldrecord dat de vrouwen van Australië hebben neergezet bij de 4x100m freestyle.

7. Dan nog dit…

Er wordt veel gesport tijdens de Olympische Spelen, maar ook buiten de wedstrijden en trainingen worden met de jaren steeds meer calorieën verbrand. Dat blijkt wel uit de visualisatie die Slate maakte over het aantal condooms die sinds 1988 tijdens de Olympische Spelen gedistribueerd worden. En Brazilië zet daarbij even het record. Niet alleen vanwege 100.000 vrouwencondooms, maar ook vanwege de dreiging van het Zika-virus.