Helaas: GIF’jes van de Olympische Spelen zijn verboden

De Olympische Spelen gaan vandaag officieel van start, wat betekent dat het gehele internet vol zal staan met beelden van de ceremonie en de sportwedstrijden. Maar als je op GIF’jes wacht, dan kun je het wel vergeten. Die mag je namelijk niet maken van de beelden. En dat geldt in het bijzonder voor de mediapartijen die de uitzendrechten hebben (voor anderen is het gebruik van wedstrijdbeelden immers sowieso verboden).

GIF’jes, Vines en alle andere opties om van beelden van de Olympische Spelen bewegende plaatjes die steeds maar af blijven spelen te maken kun je achterwege laten. Het IOC heeft namelijk bekend gemaakt dat dit soort beelden verboden zijn tijdens de Spelen. Die regelgeving staat in het document ‘News Access Rules Applicable For the Broadcast of the Games of the XXXI Olympiad, Rio de Janeiro, 5-21 August 2016’.

Om specifieker te zijn: het Olympische materiaal mag niet worden op interactieve diensten of Video on Demant-diensten. Alle beelden mogelijk namelijk alleen maar bekeken worden op de tijden en kanalen waar de organisatie mee akkoord gaat, bijvoorbeeld de website of app van de NOS in Nederland. Daarnaast is de organisatie dus bang dat de beelden worden omgezet in GIF’jes, en dat is “uitdrukkelijk verboden”.

Dus, wil je de Olympische Spelen goed meekrijgen? Dan kun je dus vrijwel niet anders dan gebruikmaken van een app waar de beelden wel in gedeeld mogen worden, of het live gaan kijken via de livestreams van de NOS.

Overigens zijn de regels rondom de Spelen niet vreemd. Het is vrij gebruikelijk dat de rechthebbenden van de sportbeelden beperkt worden in wat ze wel en niet mogen delen op het internet. Zo mogen de uitzendingen vaak niet op Facebook, YouTube of Twitter geplaatst worden. Heel opmerkelijk zijn die regels dus niet, maar jammer is het wel.

Gelukkig zijn er altijd genoeg mensen die ondanks de beperkingen gewoon zelf gaan knutselen…

Olympics