OM presenteert richtlijnen voor strafeisen bij digitale criminaliteit

Voor het eerst is er een richtlijn van het Openbaar Ministerie (OM) voor digitale criminaliteit. De richtlijn is vandaag gepresenteerd en bevat richtlijnen voor strafeisen bij bijvoorbeeld online diefstal, internetfraude en DDoS-aanvallen. De richtlijn staat in de Staatscourant (pdf) en is direct van kracht geworden.

De richtlijn gaat in de rechtbank helpen bij het bekijken welke straffen er meestal opgelegd worden voor bepaalde overtredingen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen eerste overtredingen en mensen die in de fout blijven gaan.

In de richtlijn staan diverse vormen van cybercrime, waaronder computervredebreuk, DDoS-aanvallen, ransomware en malware. Daarnaast staan er criteria in waarmee een strafeis geformuleerd kan worden. Maak je bijvoorbeeld kleinschalig misbruik van ransomware, dan kun je een taakstraf van 60 uur krijgen. Dat geldt ook voor een DDoS-aanval met “beperkte impact”. Ben je schuldig aan een grote ransomware-campagne, dan kun je drie tot vier jaar cel krijgen.

Expertise

Natuurlijk is cybercriminaliteit al eerder door de rechtbank behandeld. Toen moest er echter per geval een eis worden bepaald. Maar nu zou er genoeg expertise zijn om een richtlijn op te stellen. De richtlijn is geen harde regel, dus er kan nog steeds van afgeweken worden.