Onderzoek: ‘Digitale vermoeidheid leidt tot risicovol gedrag online’

We moeten steeds meer wachtwoorden onthouden, onze accounts met tweestapsverificatie beveiligen en elke handeling, hoe klein ook, vereist tegenwoordig een nieuw account. Word jij er af en toe ook niet moe van? Als het antwoord ja is, kan het zijn dat je je online risicovoller bent gaan gedragen.

Dat suggereert een onderzoek van het National Institute of Standards and Technology (NIST). Deze digitale vermoeidheid komt voort uit de extra moeite die we moeten nemen om gebruik te maken van online diensten, zoals het onthouden van een extra wachtwoord. Een resultaat is dat mensen hun beveiliging minder serieus gaan nemen, bijvoorbeeld door hetzelfde wachtwoord voor meerdere diensten te gebruiken.

Ook de grote hoeveelheden waarschuwingen voor risico’s zou bijdragen aan digitale vermoeidheid. “Het is een belangrijke ontdekking”, zegt een van de onderzoekers, cognitief psycholoog Brian Stanton. “De vermoeidheid heeft gevolgen voor het alledaagse leven van mensen. We bankieren massaal online en ook onze gezondheidszorg en andere waardevolle informatie bevindt zich steeds vaker op het internet.”

De studie werd uitgevoerd onder een kleine groep deelnemers. In totaal deden veertig mensen mee, waarvan 18 mannen en 22 vrouwen. Het onderzoek richtte zich in eerste instantie niet eens op digitale vermoeidheid, maar uit de resultaten bleek het een overkoepelend thema te zijn voor de deelnemers. Zij gaven aan al moe te worden als ze aan het onderwerp dachten. Ook vroegen ze zich af waarom zij als ‘de gewone man of vrouw’ het slachtoffer zouden worden, of proberen ze de verantwoordelijkheid van online veiligheid bij de online dienst zelf neer te leggen.

Om de suggestie van de uitkomst verder te bestuderen, gaan de onderzoekers een vervolgstudie opzetten dat wel specifiek gericht is op digitale vermoeidheid.