Onderzoek: gamers zijn beter in Engels

Veel Nederlandse kinderen roepen al jaren dat ze Engels hebben geleerd tijdens het gamen, maar nu is er ook wetenschappelijk onderzoek om dit te ondersteunen. Uit onderzoek van de Karlstad University in Zweden blijkt dat het spelen van games een positief effect heeft op de Engelse schrijfvaardigheid van kinderen rond de 15 en 16 jaar oud. Een potje Uncharted kan er dus prima voor zorgen dat je goed op Engelse toetsen scoort.

De onderzoekers keken naar de examenresultaten van Zweedse studenten. Bij een groep van 77 leerlingen werd er gekeken naar drie groepen: frequente gamers die meer dan 5 uur per week spelen, gemiddelde spelers die minder vaak een spel opstarten en studenten die nooit games aanraken.

Wat bleek: de groep fanatieke gamers scoorde gemiddeld hoger op het Engelse examen. Zelfs toen de resultaten werden aangepast op basis van bijvoorbeeld het opleidingsniveau van de ouders, bleven de gamers bovenaan staan.

Er zijn wel de nodige gametermen in het vocabulaire geslopen. Woorden zoals ‘resources’, ‘surrender’ en ‘maturity’ zouden vaak worden gebruikt. Woorden die volgens de onderzoekers moeilijk zijn, maar ook vaak in spellen worden gebruikt. Je moet nu eenmaal weten wat te zeggen als je opgeeft in een multiplayersessie Call of Duty.

Iets om overigens rekening mee te houden: het onderzoek keek naar de schrijfvaardigheid van gamers. Of ze de Engelse taal ook beter uitspreken dan hun minder gamende klasgenoten is daarom nog de vraag. Als je echter ziet hoe vaak stemchats belangrijk zijn bij games, zou dat me overigens niet verbazen.