Onderzoek: geen Chinese spionageapparatuur in servers Super Micro

Cyberoorlog, hack, Russische hackers

Bloomberg meldde in oktober dat Chinese spionnen in 2015 30 Amerikaanse bedrijven wisten binnen te dringen door een kleine chip op moederborden te plaatsen. Die chips zaten in servers van Super Micro. Dat bedrijf zegt nu dat onderzoek van buitenaf geen bewijs had gevonden voor die chips, meldt Reuters.

Bij het onderzoek werd geen malafide hardware aangetroffen in huidige of oudere modellen van moederborden. Het bedrijf stelt in een brief aan klanten dat het niet verrast is door de resultaten van het onderzoek.

Een ingewijde stelt tegenover Reuters dat het onderzoek werd uitgevoerd door Nardello & Co en dat klanten nog om meer details van het onderzoek kunnen vragen. Nardello testte monsters van moederborden die verkocht werden aan Apple en Amazon. Die twee bedrijven werden in het artikel van Bloomberg genoemd.

Ook werden software- en ontwerpbestanden onderzocht, en ook daar werden geen ongeautoriseerde componenten of verzonden signalen gevonden. Eerder gaven Apple, Amazon en ambtenaren uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten al aan geen kennis te hebben van hardware-aanvallen via Super Micro.

Artikel

Volgens het artikel van Bloomberg uit oktober waren onder meer Apple en Amazon het slachtoffer van de infiltratie. Chinese spionnen zouden chips op moederborden plaatsen, die daarna in Amerikaanse servers terechtkwamen. De chips zouden achterdeurtjes hebben gemaakt, zodat China kon spioneren.

Foto: Shutterstock.com