Onderzoek: Gezondheidstrackers maken je niet gezonder

Denk je dat je een gezonder leven leidt door de aanschaf van een Fitbit, Jawbone of Apple Watch? Denk daar nog maar eens goed over na, dan. Een onderzoek van Lancaster University stelt namelijk dat het gebruik van een fitnesstracker niet per se betekent dat je gezonder gaat leven. Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs om dit te ondersteunen.

Fabrikanten beweren misschien dat je meer gaat sporten of bewegen met een Fitbit om je pols, maar volgens de onderzoekers is dit slechts voor een korte periode. Ben je een beetje gewend aan de tracker, dan val je al snel terug op je oude gewoontes. Bij een derde van de trackerkopers belandt de Fitbit of Jawbone na een half jaar alweer in de kast.

Omdat de fitnesstracker geen langdurig effect heeft op onze gezondheid, denken de onderzoekers dat het op termijn obscure gadgets gaan worden. Dat zou slecht nieuws zijn voor de wearablemarkt, die in de afgelopen jaren flink is gegroeid. Fitbit is op dit moment de grootste maker van fitnesstrackers, nauw gevolgd door Apple en Xiaomi.