Zien: David Tennant keert terug als Doctor Who in nieuwe trailer

David Tennant in Doctor Who

Fans van Doctor Who kregen in 2022 de schrik van hun leven, toen ze zagen dat Jodie Whittaker’s Doctor niet veranderde in Ncuti Gatwa’s Doctor, maar in David Tennant, die eerder al de tiende Doctor speelde. Al snel werd duidelijk dat David Tennant voor korte tijd terugkeert naar de rol – maar dan als de veertiende Doctor – samen met geliefde ‘companion’ Donna Noble, speciaal voor de 60e verjaardag van de serie. Een nieuwe trailer toont de acteur in zijn nieuwe, oude rol. Daarin worden ook de namen van de afleveringen bekendgemaakt.

Voor wie Doctor Who niet kent en niets snapt van wat je net gelezen hebt: Doctor Who is een Britse scifi-serie die al sinds 1963 bestaat. De serie draait om The Doctor, een alien van de planeet Gallifrey, die door tijd en ruimte reist in een ruimteschip genaamd de T.A.R.D.I.S., dat eruitziet als een politietelefoonbox. Bijzonder aan de serie is dat meerdere acteurs de hoofdpersoon inmiddels gespeeld hebben. Als The Doctor namelijk dodelijk gewond raakt, gaat hij/zij/hen niet dood, maar krijgt hij/zij/hen een nieuw uiterlijk. Zo kan de rol iedere paar jaar doorgegeven worden aan een volgende en kan het uiterlijk van The Doctor (en het geslacht!) drastisch veranderen.

Inmiddels zijn er dertien Doctors geweest. De laatste reïncarnatie was ook de eerste vrouwelijke Doctor ooit, gespeeld door Jodie Whittaker. Aan het einde van seizoen 13, dat in 2022 afliep, zagen we hoe zij veranderde in de volgende versie van The Doctor. Maar voor het eerst was dat dus geen nieuwe acteur, maar een oude bekende: David Tennant. Tennant is een bekende acteur – hij speelt bijvoorbeeld in Good Omens en speelde samen met Whittaker in Broadchurch – en staat onder Doctor Who-fans bekend als de tiende incarnatie van het karakter, dat ook meteen één van de meest geliefde is.

60 jaar vieren met David Tennant en Donna Noble

Dat blijkt dus te maken te hebben met de 60e verjaardag van de serie. Voor dergelijke grote verjaardagen pakt Doctor Who ook graag groots uit. Voor de 50e versie keerde David Tennant – zelf enorm fan van de serie – bijvoorbeeld ook al terug als zijn tiende Doctor, om samen met Matt Smith (nummer 11, inmiddels bekend van onder meer House of the Dragon) op avontuur te gaan. De twee werden vergezeld door John Hurt, die een nieuwe Doctor speelde, namelijk The War Doctor. Verder zagen we een glimp van de twaalfde Doctor, gespeeld door Peter Capaldi, en keerde oude bekende Tom Baker (de vierde Doctor) ook nog even terug.

Voor het 60e jaar wordt dus opnieuw uitgepakt, nu met David Tennant als nummer 14 en Catherine Tate als geliefde companion Donna Noble. Een opvallende keuze, want fans weten hoe het verhaal met Donna eindigde. Donna neemt alle kennis van The Doctor in zich op, waardoor ze deels menselijk en deels ‘Timelord’ (het ras van The Doctor) wordt, ofwel ‘Doctor Donna’. Dat blijkt echter rampzalig: als The Doctor niet al die kennis en alle herinnering aan hem uit haar hoofd haalt, gaat ze dood. En als ze zich later nog herinnert wie The Doctor is, sterft ze alsnog. The Doctor kan dus ook niet meer bij haar op bezoek.

Toch is ze dus terug voor de 60e verjaardag deze herfst. En in de trailer zien we daar de nodige verwarring over: Donna lijkt meerdere keren in de war over wat er gebeurt en wie deze man is. Welke gevolgen dat voor haar heeft, is echter nog even afwachten.

Veel nieuwe gezichten

Verder zien we in de trailer glimpen van Neil Patrick Harris, die een nieuwe slechterik gaat spelen. Fans vermoeden al dat dit de Celestial Toymaker is, een bad guy die we nog kennen uit de jaren ’60 van de serie. Verder zien we al wat beelden van Yasmin Finney, die een karakter genaamd Rose speelt. Bijzonder hier is dat Rose transseksueel is, waarmee dit het eerste trans-karakter in de serie is. Verder speelt Ruth Madeley iemand genaamd Shirley Ann Bingham.

Ook komen er een aantal bekende namen terug. Zo speelt Bernard Cribbins opnieuw de opa van Donna Noble. De 93-jarige acteur nam deze scenes in de zomer van 2022 op, slechts een paar weken voor hij op 93-jarige leeftijd overleed. Jaqueline King speelt verder weer de moeder van Donna en Karl Collins neemt opnieuw de rol van Donna’s man Shaun Temple op zich.

En natuurlijk zien we in de aankomende afleveringen ook Ncuti Gatwa langskomen. Hij speelt de vijftiende Doctor -en neemt het stokje dus weer over van David Tennant. Op een aantal eerste foto’s zien we hem al met Millie Gibson – zijn companion – en niemand minder dan Jonathan Groff, bekend van GleeMindhunter en natuurlijk Frozen.

Doctor Who Ncuti Gatwa

V.l.n.r.: Jonathan Groff, Millie Gibson en Ncuti Gatwa. Beeld: BBC

Drie afleveringen van Doctor Who

De 60e verjaardag wordt gevierd met drie afleveringen, die in totaal drie uur duren. De afleveringen heten: The Star Beast, Wild Blue Yonder en The Giggle. De afleveringen verschijnen in november dit jaar. Tijdens de feestdagen volgen daarna de eerste afleveringen met Ncuti Gatwa als de vijftiende Doctor.

De serie verschijnt in Groot-Brittannië en Ierland op de BBC. Hier in Nederland kunnen we de nieuwe afleveringen bekijken op Disney+. Oude afleveringen zijn daar helaas nog niet te zien.

Beeld: BBC