Hollywood-schrijvers staken: onder meer Big Mouth, Stranger Things en Daredevil vertraagd

Hollywood-schrijvers staken

Bijna iedereen weet het ondertussen: Hollywood-schrijvers staken in de VS. Ze eisen namelijk betere vergoedingen, onder andere van de grote streamingdiensten. De acties hebben ook direct flinke gevolgen: diverse series lopen nu vertraging op. En daarbij zitten een aantal langverwachte series en nieuwe seizoenen.

De staking wordt georganiseerd door de Writers Guild of America (WGA), een vakbond met zo’n 11.500 leden, weet het FD. Zij gingen in maart in onderhandeling met de Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) – een coalitie van grote filmstudio’s, de streamingdiensten en tv-zenders – om afspraken die op 1 mei afliepen te vernieuwen.

Maar dat ging dus niet zo gemakkelijk als je misschien zou denken. De WGA wil jaarlijks in totaal 429 miljoen dollar extra voor de schrijvers, maar de AMPTP biedt een verhoging van slechts 86 miljoen euro. Dat de schrijvers zoveel meer geld willen, heeft te maken met de streamingdiensten, waardoor de productie van films en series hard gegroeid is. De schrijvers vinden dat hun vergoeding is achtergebleven, waardoor zij niet genoeg konden profiteren van de groei. Zo zijn de royalty’s bij streaming veel lager en worden schrijvers voor veel kortere periodes ingehuurd.

Daarnaast maken de schrijvers zich zorgen over de opkomst van generatieve kunstmatige intelligentie, zoals ChatGPT. Ze zijn bang dat deze ontwikkeling tot verdere bezuinigingen gaat leiden, bijvoorbeeld als chatbots verhaallijnen gaan bedenken. De conclusie: er kwamen geen nieuwe afspraken en op 1 mei besloten de schrijvers het werk neer te leggen, uit protest.

Series lopen vertraging op

Inmiddels heeft dat dus gevolgen voor diverse films en series, schrijven Variety en Deadline. Want als de schrijvers niet schrijven, kunnen studio’s niet verder met het produceren van nieuwe content. Een aantal nieuwe series en de ontwikkeling van nieuwe diverse seizoenen lopen daardoor dus vertraging op.

Dat geldt bijvoorbeeld voor de nieuwe seizoenen van Abbott ElementaryAmerican Dad en Family Guy, Cobra Kai en Big Mouth. En ook populaire series als de Star Wars-serie Andor en Stranger Things – waar gewerkt werd aan het vijfde en laatste seizoen – liggen nu stil. Daarnaast is het werk aan een aantal nieuwe series – zoals Blade en A Knight of the Seven Kingsdoms: The Hedge Knight – stilgelegd, wat betekent dat we mogelijk langer moeten wachten tot ook die series op het scherm verschijnen.

En tot slot is ook het werk aan Daredevil: Born Again stilgelegd, in ieder geval voor een week. Of de productie daarna wel weer verder gaat, is nog onduidelijk.

Deze komen wel op tijd

Een aantal series zijn niet getroffen door het feit dat Hollywood-schrijvers staken. De scripts waren daar veelal al af, waardoor de productie gewoon door kan gaan. Dat geldt bijvoorbeeld voor Good Omens seizoen 2, dat in juli verschijnt. Maker Neil Gaiman heeft namelijk op Twitter laten weten dat het tweede seizoen al helemaal klaar is en op 28 juli op Amazon Prime verschijnt. Daarentegen benadrukt Gaiman wel dat hij lid is van de vakbond en de staking 100% support.

Verder waren ook de scripts van het tweede seizoen van House of the Dragon al ingeleverd. Ook aan dit seizoen wordt dus gewoon doorgewerkt, al moet de serie het nu wel doen zonder het schrijfwerk van executive producer Ryan Condal. Condal werkt namelijk wel mee aan de serie, maar momenteel niet door te schrijven, vanwege de staking.

Tot slot gaat ook de Lord of the Rings-serie The Rings of Power door met de productie. Deze serie moet het zonder het werk van executive producers J.D. Payne en Patrick McKay doen, want zij zijn solidair met de staking.

Beeld: Shutterstock.com