We weten dat het blauwe licht dat van schermen af komt niet goed voor ons is. Het houdt ons bijvoorbeeld ’s nachts wakker. Maar een nieuw onderzoek wijst uit dat apparaten als smartphones en tablets zelfs de nachtrust van kinderen verstoort als ze niet gebruikt worden, maar wel in de kamer liggen. Dit schrijft Quartz.
Uit het onderzoek, dat onder ruim 125.000 kinderen werd uitgevoerd, blijkt dat als kinderen hun apparaten in de negentig minuten voor ze naar bed gaan gebruiken, het twee keer zo waarschijnlijk is dat ze problemen hebben bij het krijgen van genoeg slaap. Daarnaast is er veertig procent meer kans op een slechte nachtrust. Gebruiken kinderen de apparaten niet in die periode, maar hebben ze hem wel, dan is er veertig procent meer kans dat ze niet genoeg slaap krijgen en vijftig procent meer kans dat ze niet lekker slapen. Overigens hebben we het hier niet over televisies, laptops of desktops. Daar hebben de onderzoekers niet naar gekeken.
Verslavend gedrag
Juist die tweede groep, die de apparaten niet gebruiken in de negentig minuten voor ze naar bed gaan, is opvallend. Want we weten wel dat blauw licht van de schermen voor een slechte nachtrust zorgen, maar deze kinderen hebben daar dus geen last van. Een theorie is dat hun mentale stimulatie door blijft gaan, waardoor ze niet slapen. Social media neemt nooit rust, dus kinderen ook niet. “Als ’s ochtends als eerste en ’s avonds als laatste je apparaat controleert, dan kan dat verslavend gedrag zijn”, vertelt Ben Carter van King’s College.
Andere hypotheses zijn dat kinderen later in slaap vallen of vaker wakker worden om hun apparaten te gebruiken, of dat de content die ze zien de stimuleert en dat ze daardoor niet slapen. Een andere optie is dat het licht van de schermen hun biologische tijd veranderd, waardoor ze zich wakkerder voelen. Maar wat het ook is, het is een groot probleem. 72 procent van alle kinderen en 89 procent van de jongvolwassenen hebben namelijk minstens een apparaat in hun slaapkamer, die het meest voor ze naar bed gaan wordt gebruikt.
Probleem wordt groter
Volgens Carter wordt het probleem alleen maar groter, omdat draagbare apparaten steeds populairder worden. Daarnaast worden ze steeds meer gebruikt op scholen in plaats van boeken.
En ook in Nederland worden vergelijkbare waarschuwingen gegeven. Jongeren zouden steeds meer sociale media in de slaapkamer gebruiken via smartphones en tablets, waardoor hun nachtrust zo erg verstoord wordt dat enkele honderden jaarlijks naar een Twents ziekenhuis gaan. Dit schreef Tubantia gisteren. En dat zijn alleen de kinderen die naar het ziekenhuis gaan. Het probleem is waarschijnlijk nog veel groter, menen neurologen Iris Knottnerus en Loes Reichman.
Het probleem wordt bovendien groter dankzij de smartphone. Want hoewel je hetzelfde blauwe licht krijgt bij je televisie, laptop of computer, is het effect bij de smartphone groter. Dit is omdat de afstand tussen het apparaat en de gebruiker kleiner is, waardoor er meer melatonine afgebroken wordt. Het gevolg is dat de hersenen tijdens een deel van de nacht in een soort stand-bymodus blijven staan. Artsen geven dan ook maar een advies: geen smartphones in de slaapkamer.