WandaVision: Dit zijn alle easter eggs uit de zevende aflevering

WandaVision

Na zeven afleveringen WandaVision is één ding duidelijk: we hadden gelijk! Tenminste, een deel van ons. Want in deze aflevering is eindelijk meer duidelijk geworden over hoe het nu zit met de Hex. En veel daarvan was al voorspeld in theorieën. Nieuwsgierig wat je precies gemist hebt? Wij zetten de easter eggs – en daarmee ook de uitgekomen theorieën – voor je op een rij.

Let op: als je eerste zeven afleveringen van WandaVision nog niet gezien hebt, wil je nu afhaken! Er komen namelijk spoilers aan!

Spoiler Alert

Agatha Harkness

Om maar met de grootste – en stiekem ook de kleinste – plottwist te beginnen: Agnes zat overal achter! Deze twist is in de zevende aflevering van WandaVision prachtig uitgevoerd, maar stiekem zagen we het al een tijdje aankomen. Sterker nog: in eerdere afleveringen zaten al diverse easter eggs over deze plottwist.

Dus wie is ze dan precies? Om te beginnen: Agnes heet geen Agnes, maar Agatha Harkness. Agatha is een heks die we ook uit de stripboeken kennen (waardoor haar Halloween-kostuum uit aflevering zes ook al een easter egg was). Agatha leeft al eeuwen en was zelfs één van de heksen van de Salem Witch Trials. In de stripboeken werd ze een kinderjuf voor Sue Storm en Reed Richards van de Fantastic Four.

WandaVision

Foto: Disney+/Marvel

Maar ook in de stripboeken komt Agatha bij Wanda terecht. Dan fungeert ze als een soort mentor, als Wanda moeite heeft om de controle te houden over haar macht. En Agatha is ook degene die Wanda helpt als blijkt dat haar tweeling niet echt is. In de stripboeken krijgt Wanda namelijk ook een tweeling, maar die maakt ze zelf via een combinatie van haar eigen macht en een stuk van de ziel van demon Mephisto.

Uiteindelijk ontdekt Mephisto dit en hij besluit de tweeling te absorberen. Agatha helpt Wanda beschermen door de herinnering aan de tweeling en die gebeurtenissen te verwijderen uit haar hoofd.

Nu is dus de vraag of Agatha in de serie WandaVision een schurk is of dat ze Wanda probeert te helpen. Eén ding valt in ieder geval al op: de tweeling is aan het einde van de aflevering verdwenen. Dus volgt WandaVision het verhaal uit de stripboeken en zien we straks ook Mephisto? Helaas moeten we op die antwoorden nog even wachten.

Monica wordt Spectrum (of Photon, of Captain Marvel)

Nog zoiets wat we al aan zagen komen, zijn de krachten van Monica Rambeau. Zoals we al eerder vertelden is Monica in de stripboeken een superheld, die verschillende namen gebruikt. Zo kennen we haar als Spectrum, Photon en zelfs als Captain Marvel. Haar superkrachten? Het manipuleren van het elektromagnetische spectrum.

In de zevende aflevering van WandaVision zien we ook dit werkelijkheid worden. In de aflevering reist Monica nogmaals door de barrière van de Hex heen, waarbij we allerlei stemmen horen uit de film Captain Marvel. Als ze eenmaal door de barrière heen is, blijkt dat ze haar herinneringen heeft gehouden en ze nog gewoon zichzelf is. Met wat extra superkrachten.

WandaVision

Foto: Disney+/Marvel

De Nexus-reclame

Net als in vrijwel iedere andere aflevering heeft ook de zevende aflevering een reclameblokje. In dit geval zien we een reclame over ‘Nexus’, wat een behoorlijk belangrijk iets is in de Marvel-wereld.

In de Marvel-wereld hebben we namelijk iets wat de ‘Nexus of All Realities’ heet. Deze nexus is gemaakt door een spreuk in de Florida Everglades en wordt bewaakt door de Man-Thing. De Nexus is simpel gezegd een soort poort die naar diverse realiteiten leidt.

Dat thema sluit natuurlijk prachtig aan bij Wanda, die in een andere realiteit leeft. Maar het lijkt ook een hint te zijn naar de toekomst van de MCU. Er komt namelijk een film aan genaamd Doctor Strange in the Multiverse of Madness. ‘Multiverse’ lijkt daarbij het sleutelwoord: we gaan naar meerdere realiteiten, mogelijk via de Nexus. Eerdere hints daarop kwamen ook al via bijvoorbeeld de X-Men-versie van Pietro (Quicksilver), die door Agatha Harkness in de wereld is gezet.

Ook interessant: in de stripboeken zitten zogeheten ‘Nexus Beings’, mensen die hun dimensie kunnen aanpassen. En in de stripboeken is Wanda herself – oftewel Scarlet Witch – zo’n Nexus Being.

Wat is dat vreemde boek?

Zoals gezegd is Wanda op een gegeven moment haar tweeling kwijt. Agnes (Agatha) suggereert dat ze in de kelder kijkt, wat geheel nieuwe easter eggs oplevert. De kelder zelf lijkt een soort oude tempel te zijn – mogelijk het midden van de nexus die we eerder noemden – en daarin staat een oud, behoorlijk eng boek.

Dat boek is zeer waarschijnlijk de ‘Darkhold’, dat we ook kennen als ‘The Book of Sins’. Dat boek komt in behoorlijk veel delen van de Marvel-stripboeken voor, dus kan heel veel verschillende dingen betekenen. Simpel gezegd is het een ontzettend oud boek waarin een oude god zijn meest slechte spreuken opschreef. Vervolgens kwam dat boek op aarde terecht, waar het meermaals van handen is gewisseld.

Dus hoe verhoudt dit boek zich dan tot Agatha en Wanda? Er is een stripboekserie over het boek waarin Agatha een profetie opleest uit de Darkhold: “A child born of no man and of a woman marked by sin; daughter becomes mother; then will the dark return begin.” Agatha denkt daarbij dat de profetie naar Wanda verwijst, en mogelijk is dat in WandaVision ook het geval.

The Snap

Mocht je het vergeten zijn, dan hierbij nog een kleine opfrisser: WandaVision speelt zich slechts enkele weken na Avengers: End Game af. Dat betekent dat The Snap pas net is teruggedraaid. Logischerwijs liggen die gebeurtenissen voor veel mensen nog vers in het geheugen. En dat zorgt ook voor wat easter eggs. Een eerste is de doos met ontbijtgranen die Wanda aan het begin van de aflevering vast heeft: Sugar Snaps.

Daarnaast vertelt Darcy alles wat er gebeurd is aan Vision terwijl ze samen door de Hex rijden. Zo ontdekt Vision wie hij is, dat hij en Wanda samen waren en dat Wanda hem moest vermoorden om de wereld te redden (en daarna nog een keer naar zijn dood moest kijken).

WandaVision

Foto: Disney+/Marvel

Zoals gezegd is The Snap pas een paar weken geleden teruggedraaid en Wanda was door The Snap verdwenen. Simpel gezegd zijn de gebeurtenissen van Infinity Wars – en dus ook de moord op Vision – voor haar dus ook pas een paar weken geleden.

Snooper’s gonna snoop

Doorgewinterde Marvel-fans zaten tijdens de eerste zes afleveringen van WandaVision geduldig te wachten tot de scene na de credits. Maar die kwam nooit. Gelukkig werd ons geduld in de zevende aflevering wel beloond. In deze allerlaatste korte scene van de aflevering zien we hoe Monica Quicksilver tegenkomt en haar ogen paars worden. Dat suggereert dat Agatha Monica nu in haar macht heeft.

De scene suggereert overigens ook dat we nu echt meer richting een ‘normaal’ MCU-verhaal gaan. Tot nu toe was de serie vooral een sitcom waarin rare dingen gebeurde, maar langzaam maar zeker zijn we steeds dichter bij de stijl van de MCU gekomen. En met de post-credits scene lijkt het erop dat dit de lijn is die we verder gaan volgen.

Foto’s: Disney+/Marvel