Wetenschappers brengen onzichtbaarheidsmantel weer stapje dichterbij werkelijkheid

Een team van wetenschappers heeft een onzichtbaarheidsmantel weten te maken die gebruik maakt van standaard optische lenzen. Harry Potter much?

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, is een onzichtbaarheidsmantel bepaald geen science fiction meer. Tussen 2011 en 2013 werden er maar liefst 3 verschillende mantels ontwikkeld door diverse onderzoekers.

Het grootste probleem van die eerste drie onzichtbaarheidsmantel lag voor de hand: ze maakt gebruik van lastige en weinig toegankelijke technologie, zoals fiber optics, metamaterialen of radio-antennes.

Onderzoekers aan de Universiteit van Rochester hebben nu een mantel gemaakt die gebruik maakt van optische lenzen. Door twee paar lenzen exact uit te lijnen, kunnen objecten worden verborgen voor het oog.

Een echt perfecte mantel is het niet: de gebruikte techniek kan niet voorkomen dat je iets ziet wanneer je er in rechte lijn voor staat en naar kijkt.

Toch zou de technologie wel heel zinvol kunnen zijn in het verkeer of het ziekenhuis. Wat te denken van het opheffen van een blinde hoek in vrachtauto’s of een chirurg die door zijn handen kan kijken tijdens een operatie.

Evanesco!