Sinds de komst van het internet hebben we praktisch overal een antwoord op. Zodra we iets niet weten, zoeken we het snel even op via zoekmachines zoals Google. Uit een recent onderzoek van Yale, dat inmiddels gepubliceerd is in het magazine Journal of Experimental Psychology, blijkt dat we onszelf daardoor een stuk slimmer en intelligenter inschatten dan we daadwerkelijk zijn.
Een aantal psychologen van de Yale University hebben ontdekt dat personen zichzelf slimmer en intelligenter inschatten dan zij in het echt zijn. Volgens de onderzoekers komt dit doordat iedereen tegenwoordig in staat is om allerlei informatie op te zoeken via het internet. Hierdoor denken wij meer te weten, dan daadwerkelijk het geval is. De onderzoekers waarschuwen ervoor dat de zelfoverschatting grote gevolgen kan hebben bij het nemen van belangrijke beslissingen.
Negen experimenten
De psychologen toetsten het intelligentieniveau van ongeveer duizend participanten via negen verschillende experimenten. De participanten kregen bij elk experiment een simpele vraagstelling zoals “hoe werkt een rits”. Vervolgens dienden de participanten de vraagstelling zo goed mogelijk te beantwoorden.
Om meer inzicht te krijgen in het intelligentieniveau mocht een deel van de participanten de eerste vraagstelling oplossen met behulp van het internet, terwijl het andere deel de antwoorden moest vinden via de traditionele manier. Na afloop van het eerste experiment kregen beide groepen een nieuwe vraagstelling, die zij zonder behulp van internet moesten oplossen.
Uit de experimenten blijkt dat participanten zich slimmer voelen als zij gebruik gemaakt hebben van het internet. Zo gaven zij aan dat zij meer kennis over een onderwerp hebben, dan participanten die de kennis uit een boek moesten halen. Daarnaast hadden de ‘internetzoekers’ het gevoel dat hun hersenen actiever waren.
Matthew Fisher, één van de onderzoekers van de Yale University, zegt hierover het volgende:
Het feit dat we altijd toegang hebben tot zoekmachines zorgt ervoor dat we het gevoel krijgen heel slim te zijn. Maar er is een groot verschil tussen wat je daadwerkelijk weet en wat je denkt te weten.
Volgens Fisher heeft de komst van de smartphone ervoor gezorgd dat we ons nog slimmer wanen. “Iedereen heeft constante toegang tot het internet, waardoor je op elke locatie informatie op kunt zoeken. Hierdoor hoeven we minder te weten, want je kunt het snel even opzoeken”. Fisher geeft aan dat de zelfoverschatting grote gevolgen kan hebben bij het nemen van belangrijke beslissingen.