Onderzoek: zorgt een vrouw aan de top voor een gezonder bedrijf?

vrouwen aan de top

Goed nieuws, want de vraag naar meer vrouwen aan de top in grote bedrijven groeit. Geen verrassende stap, want de loonkloof tussen mannen en vrouwen bestaat nog altijd. Bij ruim een vijfde van de tienduizend grootste bedrijven is er helemaal geen vrouw te bekennen in het management. Maar zorgt een vrouw aan de top ook voor een gezonder bedrijf?

Hoogleraar sociologie aan de Universiteit Utrecht Tanja van der Lippe onderzocht het effect van een vrouwelijke leider.

Loonkloof

Men weet dat er iets aan dit probleem gedaan moet worden en dus groeit de vraag naar diversiteit. Maar wat is hier precies het effect van? Tanja van der Lippe zocht het uit. Ze ondervroeg hiervoor 15.000 werknemers en hun managers die afkomstig zijn uit verschillende sectoren in negen Europese landen. Hierbij lag de focus op twee thema’s: de loonkloof en de bedrijfscultuur.

Maar maakt een vrouw aan de top van een bedrijf de loonkloof nu ook kleiner? Dat de loonkloof bestaat, is een pijnlijk feit. Europese vrouwen verdienen gemiddeld 14,1 procent minder dan mannen. Terwijl ze beiden dezelfde taken uitvoeren. Helaas draagt een vrouw aan de top niet bij aan het verkleinen van de loonkloof. Tanja: “Of je nu man of bent, je blijft een schakel in een organisatie. Om de loonkloof aan te pakken is er niet alleen een extra vrouwelijke leidinggevende nodig. Daarvoor moet de hele organisatie mee veranderen.”

Bedrijfscultuur

Toch is er ook goed nieuws voor de bedrijven met vrouwen aan de top: de bedrijfscultuur. Vrouwelijke leiders maken hierin namelijk wél een verschil. Met een vrouw als baas ervaren werknemers meer steun, durven ze makkelijker een gesprek aan te gaan en voelen ze zich minder gefrustreerd op de werkvloer. Opvallend is dat er in deze bedrijven minder wordt overgewerkt en er heerst vaak een familievriendelijke cultuur.

Tanja vertelt: “Dat uit zich vooral in een betere werk-privébalans. Je moet dan denken aan flexibele werktijden of eerder naar huis kunnen voor een ziek kind.” Toch staan werkprestaties nog altijd voorop. “Maar wel met oog voor de thuissituatie. Werknemers vinden dat vrouwen daar een stuk beter in zijn.”

Beeld: Shutterstock