Verveeld? Probeer één van deze DIY’s waar je misschien nog niet aan dacht

DIY's, boekbinden

De maatregelen zijn weer wat versoepeld, maar helaas blijft nog veel dicht. Voor ondergetekende betekent dat helaas dat verveling regelmatig om de hoek komt kijken. DIY-projecten zijn daar een fijne remedie voor, maar na twee jaar haken, werken met epoxy en zeepjes maken, raak je ook daar soms wat op uitgekeken. Gelukkig zijn er ook tal van minder bekende DIY’s die je uit kunt proberen.

Boekbinden

Ben je een echte boekenfan en heb je altijd al zélf eens een prachtig boek in elkaar willen zetten? Dat is minder ingewikkeld dan je misschien denkt en zelfs vrij goed gewoon thuis uit te voeren. Het voornaamste wat je nodig hebt is papier, karton, wat leuks voor de kaft (zoals mooie stofjes of printjes), garen, een naald, lijm een plat stuk hout (of een ander boek) en iets zwaars wat je er bovenop kunt leggen. Met die laatste twee zorg je ervoor dat het boek platgedrukt wordt, zodat je een mooi, strak geheel krijgt.

Hoe je vervolgens te werk gaat, wordt in allerlei video’s én boeken beschreven. Ondergetekende scoorde bijvoorbeeld het boek Maak je eigen boek met Arne & Carlos bij de bibliotheek, waar stapsgewijs met foto’s wordt uitgelegd hoe je een boek in elkaar zet. Maar voor wie liever een video bekijkt, biedt YouTube een uitkomst. Zo heeft het kanaal Sea Lemon een paar mooie uitlegvideo’s.

DIY’en op miniatuurschaal

Een ander leuk project is om een miniatuur te maken, bijvoorbeeld een diorama of een miniatuurhuisje. Niet alleen heb je zo een leuk tijdverdrijf, maar je creëert ook iets leuks om straks naar te kijken! En aan de slag gaan met een miniatuur is gemakkelijker dan je denkt. De Pipoos heeft bijvoorbeeld allerlei mooie DIY-kits waarmee je bijvoorbeeld appartementen, groenhuizen en bloemenwinkels kunt maken.

Maar je kunt natuurlijk ook een diorama maken in een doosje of een vierkant kastje, die je vervolgens aan de muur hangt. Hiervoor heb je in principe weinig meer nodig dan een doosje of kastje, wat verf, lijm en spullen uit de natuur. Daarmee kun je al snel een leuke scène neerzetten. Je kunt bijvoorbeeld een bij maken die op een takje dat je uit het park in de buurt hebt gehaald, zit.

Een andere optie is om echt helemaal los te gaan en een heel miniatuurlandschap te maken in een doosje. Dit is wat bijvoorbeeld het kanaal Nerdforge op YouTube heeft gedaan. Zij maakte een sprookjesachtige wereld met lichtjes, gebouwen en zelfs een plastic waterval voor aan de muur. En zoiets kun jij natuurlijk ook doen. In de beschrijving onder de video beschrijven de makers wat ze hebben gebruikt, zodat je een idee krijgt van wat je nodig hebt.

Houtbranden

Een ander leuk DIY-project is om te gaan houtbranden. En nee, daarmee bedoelen we niet dat je een stapel hout in de fik zet (al kan dat ook leuk zijn, mits je het veilig doet). In dit geval neem je een speciale houtbrander – onder meer bij de Pipoos te koop – en verkleur je met hitte het hout. Op die manier kun je hele patroontjes en teksten op het hout zetten, zonder dat je hoeft te snijden of te schilderen.

Houtbranden is een leuke manier om houten doosjes te versieren, kunstwerkjes voor aan de muur te maken of om simpelweg een tof naambordje te maken.

Breek je servies en hermaak het

Ja, dit lees je goed: breek je servies. Maar alleen om er wat tofs van te maken. Er bestaat namelijk zoiets als ‘Kintsugi’: een Japanse kunst waarbij je gebroken keramiek met goud- of zilverkleurige lak hersteld. En dat levert geweldige resultaten op.

Foto: Shutterstock.com

Voor je al je servies op de grond kapot gaat slaan, is het natuurlijk wel goed om eerst alle benodigdheden in huis te halen. Gelukkig zijn dat er weinig: je hebt een lijmpistool, lijmsticks en een glanslak marker nodig. Lijm vervolgens je servies met je lijmpistool weer aan elkaar, maar laat de lijm daarbij een beetje naar buiten komen. Laat het drogen en teken vervolgens met de marker over de lijmrandjes heen. Op die manier maak je ze goud of zilver, afhankelijk van je smaak. En zo heb je een heel gaaf servies!

Nadeel is wel dat je dit servies voortaan alleen nog voor droge etenswaren kunt gebruiken, zoals koekjes. Vochtig eten, zoals je spruitjes en je stukje vlees(vervanger), kun je hier dus niet meer vanaf eten, want dat is niet goed voor je.

Beeld: Shutterstock.com