Onderzoekers ontwikkelen tool die DNA-onderzoek met smartphone mogelijk maakt

Jij dacht dat je een grote, dure microscoop nodig had om DNA te kunnen onderzoeken? Dat klopt, maar onderzoekers van de Universiteit van Californië hebben nu een wat handzamere oplossing bedacht.

Zij hebben namelijk een apparaat met ultra-zoom ontwikkeld dat simpel en snel is te koppelen aan een smartphone. Dat heeft grote voordelen, want onderzoekers die buiten hun laboratorium aan het werk zijn, kunnen zo toch snel DNA-onderzoek doen. Om het productieproces zo goedkoop mogelijk te maken, wordt er gebruik gemaakt van een 3D-printer.

Smartphone-microscope-screens-620x319

Om het DNA daadwerkelijk te onderzoeken heeft de gebruiker een Windows Phone en de microscoop nodig. Hiermee kan de onderzoeker het DNA scannen en doorsturen naar de server van de universiteit. Daar wordt het materiaal meteen verwerkt, zodat de resultaten binnen tien seconden te zien zijn op de telefoon.

De handzame microscoop kan objecten tot 2 nanometer bekijken. “Om dat in het juiste perspectief te zetten: DNA is ongeveer 50.000 keer dunner dan een mensenhaar”, aldus professor Aydogan Ozcan. “Op dit moment moet DNA-onderzoek vaak uitgevoerd worden met dure microscopen, die je niet kunt gebruiken buiten de onderzoeksruimte. Dat gaan wij op een betaalbare manier veranderen.”