Er zijn maar weinig landen waar zoveel online wordt gewinkeld als in Nederland

Webshops zijn een steeds vanzelfsprekender onderdeel van onze samenleving. Uit onderzoek van Eurostat in handen van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) blijkt namelijk dat zeven op de tien Nederlanders via het internet winkelt, een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden. Daarmee staan we in de top vijf van landen waarin het vaakst via het internet wordt geshopt.

Alleen in het Vereningd Konkrijk, Denemarken, Luxemburg en Duitsland gebruikt een groter aandeel van de inwoners webwinkels dan in Nederland. In Europa gebruikt iets meer dan de helft van de mensen doorgaans een webshop om iets te bestellen.

Het lijkt er op dat we vooral binnen eigen land online webwinkelen: 93 procent van de shoppers bestelt alleen binnen Nederland, terwijl slechts 30 procent dat binnen Europa doet. Zo’n 20 procent durft af en toe buiten Europa te bestellen.

Het onderzoek komt op het moment dat de EU werkt aan soepelere regels voor webshops, zodat het makkelijker wordt om binnen Europa producten te bestellen of leveren. Op deze manier zou het bijvoorbeeld Amazon makkelijker gemaakt worden om in Nederland actief te zijn. Dat lijkt dus een prima idee, als je ziet hoe vaak we al online shoppen.