Ontploffing met raketmotor van SpaceX tijdens test in fabriek Texas

In een fabriek van SpaceX in Texas heeft afgelopen weekend een ontploffing met een raketmotor plaatsgevonden. Het ruimtevaartbedrijf onderzoekt nu hoe de ontploffing heeft kunnen plaatsvinden, schrijft The Washington Post. Het gaat om ontploffing met een motor uit de Merlin-lijn. Deze raketmotors worden ook gebruikt voor de Falcon 9-raket.

SpaceX heeft het voorval tegenover The Washington Post bevestigd en spreekt van een ongeluk tijdens een ‘kwaliteitstest’. Bij de ontploffing is niemand gewond geraakt. Het bedrijf onderzoekt hoe het incident heeft kunnen gebeuren en belooft daar volledig transparant over te zijn. Dit onderzoek duurt waarschijnlijk enkele weken.

Het voorval vond plaats met een ‘Block 5’-versie van de Marlin-raketmotor, zegt een bron tegen Space.com. De Falcon 9-rakketten die SpaceX nu gebruikt, maken gebruik van een eerdere versie: Block 4. Geplande lanceringen van Falcon 9-raketten lopen door het incident dus geen vertraging op.

Volgens een bron van Space.com ontplofte de motor tijdens een test waarbij de tank wordt gevuld met vloeibare zuurstof. De motor wordt gevuld om te controleren of de brandstof niet uit de tank lekt. Volgens de bron vloog de vloeibare brandstof tijdens de test in brand, waarna een explosie volgde. Of de motor zelf ontplofte, is niet bekend.

De afbeelding bij dit artikel is door Flickr-gebruiker OnInnovation beschikbaar gesteld onder Creative Commons BY-ND 2.0